Elfsborg chansade på Magnus Haglund för ett par år sedan, medan AIK satsar på Michael Stahre i år. Assyriska har nu unge Roberth Johansson vid rodret. Det hårda arbetet mot nya framgångar är igång.

Den gångna säsongen ledde han Brommapojkarnas tipselitlag till SM-guld. Roberth Johansson hade flera anbud från andra klubbar i Superettan, men valde Södertälje och Assyriska.

– Assyriska har varit ett elitlag länge och har gjort ett bra jobb. Sen spelade den fantastiska inramningen och publikstödet stor roll i valet.

Det är fredag veckan före jul och Roberth Johansson ska leda sin sista träning för året. Sen väntar julledighet innan försäsongen startar på allvar den 7 januari. Då ska alla vara på plats.

-Dinho är till exempel hemma i Brasilien nu på en välförtjänt semester. Men är snart tillbaka.

Roberth Johansson förespråkar en fartfylld och underhållande fotboll. Han menar att det är genom att föra spelet man utvecklas på planen.

– Det är enklare att gå in och bara förstöra. Men jag tror på utveckling.

Därför är han pigg på idén att låta yngre spelare få chansen.

– Att ha en trupp med både yngre och äldre spelare är en förutsättning för att få ett bra lag.

När han var 21 år debuterade han som anfallare i Allsvenskan för AIK. Efter att bland annat ha avgjort två derbyn mot Djurgården och Hammarby spåddes han en ljus framtid. Efter att ha drabbats av en kronisk inflammation var han dock tvungen att lägga skorna på hyllan efter bara elva allsvenska matcher.

Det tog dock ett tag innan tränarkarriären drog i gång.

– Det enda jag hade i huvudet då var att komma tillbaka som spelare.

Första tränaruppdraget blev i Tumbas juniorlag.

– Jag sa att jag gick med på det så länge jag inte kunde spela själv. Sedan gick det bra och då blev man mer sugen.

Därefter har han bland annat hunnit med att kvala till Allsvenskan med Väsby. På en tränarutbildning 2004 var han kurskamrat med bland andra Elfsborgs Magnus Haglund och AIK:s Michael Stahre. Två av de tränare som symboliserar den nya, yngre generationen.

– Det har ju gått bra för dem och då har fler klubbar börjat tänka om och släppa fram yngre tränare som har nya idéer. Jag ser verkligen fram mot det här jobbet. Det kommer bli en rolig säsong.

Roberth Johansson – Tränare Assyriska FF

  • Ålder: 35 år.
  • Bor: Stockholm, kommer ursprungligen från Tumba.
  • Familj: Sambo och tre barn.
  • Yrke: Fotbollstränare.
  • Klubbar som spelare: Högdalens AIS, IFK Tumba, Norsborgs IF, Djurgården, Vasalund, AIK.
  • Klubbar som tränare: IFK Tumba juniorlaget och A-laget, Huddinge IF, BP (assisterande), Väsby IK, Syrianska, Värtans IK, BP (Tipselit).
  • Värt att veta: Roberths pappa bor i Brasilien sedan 30 år och Roberth pratar portugisiska, men har tänkt ta en snabbkurs för att fräscha upp kunskaperna.