De senaste åren har Assyriska FFs framgångar fått verksamheten att förgrena sig till de assyriska föreningarna runt om i Sverige. Sedan tidigare finns även Göteborgslaget Assyriska BK och Norrköpingslaget Assyriska IF, båda precis som Assyriska FF ”anrika” klubbar i assyriska mått mätt. Men de senaste åren har vi sett nya klubbar bära det assyriska emblemet. Assyriska Rinkeby, Assyriska Jönköping och Assyriska Örebro gjorde alla sin första säsong ifjol. I år heter nykomlingen Assyriska FC Västerås.

– Det är min kompis Daniel Dinler som är huvudet bakom allt, säger Josef Agirman, en av initiativtagarna till det nybildade Västeråslaget Assyriska FC.

– Daniel samlade in olika talanger, så just nu har vi ett grymt lag, säger han. Josef, själv endast 19 år gammal, har sin målsättning klar för sig. Målsättningen enligt mig är att gå upp till division 7. Till att börja med, fortsätter han.

Just nu är försäsongen i full gång, även om starten för en ny klubb nästan aldrig går felfritt. Pappersarbeten skall skötas, träningstider bokas och ekonomin rullas igång. Det är ett hektiskt arbete som kräver mycket tid och engagemang, men som är så viktigt för hela den fortsatta säsongen. Träningsplatser, både inomhus och utomhus är det ont om i Västerås. Med tanke på hur många klubbar som finns där blir det svårt att hitta bra tider att träna på. Och även om Assyriska är ett välkänt och respekterat namn inom svensk fotboll står sponsorerna knappast på kö till division 8-klubben Assyriska FC.

– Just nu har vi träning en gång i veckan inomhus men vi ska nog få utomhus tider snart hoppas jag och då kommer vi säkert träna två gånger i veckan, förklarar Josef.

Assyriska FC Västerås inleder sin förhoppningsvis framgångsrika vistelse i det svenska seriesystemet i division 8. Så långt ner man kan komma. Men någonstans måste man börja och även om det utgör svensk fotbolls absoluta botten kommer serien vara fullspäckad med intressanta matcher att se fram emot. Som seriekollegor har man bland annat Kazakiska IF, Kurdiska SK och systerföreningen Kaldeiska IK. Det bjuds alltså på både ”landslagsmatcher” och rena derbyn.

– Vi får hoppas på fina och trevliga matcher mot Kaldeiska med en stor assyrisk publik, säger Josef. Ja, nog hänger publikrekordet för spel i division 8 på en skör tråd.

– Det ska nog bli både tufft och kul, avslutar Josef.