Ninor Garis, 16 år, är en av många som är upprörda över hur svenska medier missköter sig i rapporteringen om förföljelserna på de kristna assyrierna i Irak. Garis menar att mediernas rapportering kan öppna ögonen på folk och att det i sin tur kan rädda människoliv.

Idag pågår ett folkmord på kristna assyrier i Irak. Något som inte har nämnts en enda gång i svensk media. Jag blir oerhört bestört över att något sådant här stort inte ”får plats” i media. Kristna lever ett förskräckligt liv i Irak. Flera präster har kidnappats och blivit halshuggna, unga flickor våldtas och mördas, och för bara några dagar sedan hittade man en kristen pojke, lika gammal som jag, korsfäst till döds. Jag mår dåligt av att veta att mina bröder och systrar, mitt folk, slaktas kallblodigt och brutalt och jag mår ännu värre av att ingen verkar bry sig om dem.

Med anledning av George Bushs intåg i Irak har förtrycket på det kristna ökat radikalt, och till följd av detta jagas och skräms dem på flykt ut ur sitt eget land.

Det folkmord som sker idag kan jämföras med det folkmord mina farföräldrar utsattes för i början av 1900 talet. Ni kanske har hört talas om det armeniska folkmordet som är ganska känt, men i skuggan av det finns folkmordet på assyrierna som nästan helt har försummats. Sanningen är den att vi också blev offer för kurder och turkars vrede, just för att vi var kristna. Man ska dra tydliga paralleller till det som sker idag i Irak.

Om ni inte är bekanta med vilka assyrierna är, så är vi ursprungsbefolkningen av de mäktiga assyrierna som levde där allt sägs ha sin början, i civilisationens vagga, Mesopotamien, som för många tusen år sedan. Vi var bland de första folkgrupperna som blev kristna och talar än idag en dialekt av Jesu språk. Men då islam spred sig över mellanöstern fick vi kristna mindre plats och förföljelse, förtryck och folkmord har resulterat i en splittring i folket som numera lever över hela världen. Dock finns det ett fåtal assyrier kvar i hemtrakterna runt floderna Eufrat och Tigris där de gamla ättlingarna till assyrierna en gång levde. Däribland Irak.

Men på grund av det som idag sker idag i Irak tros, till mångas förtvivlan, landet tömmas på den kristna ursprungsbefolkningen. Något jag uppmanar er, media, att uppmärksamma och få slut på. För det är ni som kan få ett slut på detta genom att rapportera om dessa omänskliga handlingar som sker mot de kristna i Irak.

Assyriska organisationer håller frekvent på med att försöka uppmärksamma detta, men verkar inte vara till något resultat. Därför vädjar jag personligen till er att ta rättvisan i era händer och hjälpa de svaga som behöver räddning. Undsätt mitt folk! Undsätt flickor som blir bortrövade, undsätt de lidande, undsätt de utan hjälp. Visa och skriv mer, öppna ögonen för fler och rädda liv!