Nu i slutskedet av valrörelse kommer Hujada.com att publicera intervjuer med ledamöter i Sveriges riksdag som bidrog extra till det historiska erkännandet av Folkmordet 1915. Nästa person att intervjuas är Yilmaz Kerimo, socialdemokraten från Södertälje som för många fått personifiera offrens ättlingars kamp för ett erkännande av folkmordet i riksdagen.

Vad har du för bakgrund?

– Född i Midyat, socionomexamen från Stockholms universitet.

Varför du valde att engagera dig politiskt?

– För att vara med och påverka och forma samhället.

Hur kommer det sig att du valde just det parti du är verksam inom?

– Det blev ett självklart och lätt val för mig. Socialdemokraternas välfärdssamhälle, alla människors lika värde, ingen gräddfil i den skattefinansierade vården för de med feta plånböcker och solidaritetsandan med dem förtrycka var det som lockade mig till Socialdemokraterna.

Vilka är dina hjärtefrågor? 

– Demokrati, välfärd och frågor om mänskliga rättigheter.

Du var med och undertecknade folkmordsmotionen och var även med vid  
den historiska omröstningen där folkmordet 1915 erkändes, kan du  
berätta lite om det?

– Vi har kämpat i ca 10 år för att kunna få ett erkännande av Seyfo i Riksdagen. Processen har inte varit lätt, men efter mycket jobb med kamraterna i partiet lyckades vi få ett erkännande vår partikongress i oktober 2009. 

– Därefter såg vi till att rösta för erkännandet av vår motion som vi hade skrivit under tillsammans med andra kamrater. Eftersom vi hade ett kongressbeslut så var det en självklarhet för alla våra riksdagsledamöter att följa partikongressens beslut och rösta för erkännandet av Seyfo. 

– Därmed kan vi vara stolta över att vara det första landet i världen som erkänner Seyfo på Assyrierna. Ett stort tack till alla som röstade för och alla individer och organisationer som kämpade för detta.

Varför ska man rösta på dig i personvalet?

– Vi har stora problem med demokratin och mänskliga rättigheter i våra hemländer. Därför är det viktigt att vi bevakar och sätter press på dessa länder att inte förtrycka, trakassera denna grupp i sitt hemland. 

– Seyfo-frågan bör fullföljas och regeringen måste officiellt erkänna detta historiska erkännande. Mor Gabriel har ett symboliskt värde och utgör ett hopp för vårt folk i hemlandet och i diasporan. Konfiskeringen av Mor Gabriels egendom och mark måste stoppas omedelbart. 

– Mitt parti har insett betydelsen av dessa frågor och har därför sju gånger sänt mig som observatör till dessa rättegångar. Detta visar mitt partis prioritering och engagemang för de förtyckta.

– Jag vill fortsätta kämpa för demokratin, mänskliga rättigheter och alla människors lika värde. Jag vill fullfölja och kämpa vidare med att sätta press på de länder som inte respekterar dessa grundläggande demokratiska frågor. Vi är inte helt klara med två konkreta frågor, nämligen Seyfo och Mor Gabriel, fast vi har kommit en bra bit på vägen.


FAKTA YILMAZ KERIMO (S)  ____________________________________________

Namn:
  Yilmaz Kerimo
Parti:  Socialdemokraterna (S)
Bor: Södertälje
Uppdrag i riksdagen: Riksdagsledamot, sitter i konstitutionsutskottet
Aktuell kandidatplats: Nr 9 för Stockholms län
Hemsidor: Hemsida på riksdagen.se