Kommunpolitikern Alda Danial vill se fler kvinnor i politiken. 

– Jag måste erkänna att jag har lite svårt att hitta i Stockholm, säger Alda och skrattar när jag möter upp henne i Stockholm Central. Hon ska spendera det närmaste dygnet med att representera Tibro kommun i möten på SKL, Sveriges Kommuner och Landsting. Jag passar på att tipsa henne om SL appen under den korta tunnelbaneresan till SKL. Några minuter senare slår vi oss ner på ett kafé medan hon konstaterar att resan från T-centralen gick smidigt; ”det var inte så komplicerat, jag tror jag börjar få kläm på det här” säger hon lättad.

Alda Danial är vice ordförande i kommunstyrelsen och oppositionsråd i Tibro kommun med elvatusen invånare. Som heltidsarvoderad politiker har hon möjlighet att fokusera fullt ut på det politiska hantverket. Hon blev medlem i Liberalerna 2004 och blev politiskt aktiv från 2009. Jag inleder med att fråga om bakgrunden till hennes engagemang.

– Jag blev trött på att vara passiv och se vad som pågår i Mellanöstern och omvärlden. Jag gick runt och kände att jag måste göra något och det födde ett politiskt engagemang hos mig, säger hon och funderar en stund innan hon tillägger: ”Vi har alltid pratat politik hemma så långt tillbaka i barndomen jag kan minnas, det kommer av Assyrienfrågan som vi alltid diskuterat inom släkten och familjen, det har gjort mig naturligt intresserad av samhällsfrågor och drev mig till att plugga statsvetenskap på universitet.

Hon föddes i Kirkuk och växte upp i Nineveh (dagens Mosul) i irakiska Assyrien och kom till Sverige som tolvåring. Familjen bosatte sig i Linköping och Alda stadgade sig i Tibro 2008 efter att hon gift sig.

 

Hur kom du fram till att just Liberalerna är rätt parti för dig?
– Frihetstanken, att människan kan bestämma över sig själv. Liberalismen står för frihet med eget ansvar och det tilltalar mig. Eftersom vi assyrier alltid har levt under regimer som har förtryckt oss och talat om hur vi ska leva så har jag svårt att se hur man inte tilltalas av liberalismen, jag får växa som människa, som svensk och som assyrier, resonerar hon och erkänner att det är glest med assyrier som är liberaler; ”Jag tror inte att assyrier är insatta i liberalismen, men när jag argumenterat med folk blir de oftast positivt inställda, berättar hon. Själv har Alda bara fått positiva reaktioner från andra svensk-assyrier i sin roll som liberal kvinnlig politiker. Hon berättar att hennes man också är medlem i Liberalerna; ”helt självmant” tillägger hon och ler.

Vad konkret innebär dina politiska uppdrag?
– Bereda förslag som ska komma upp för beslut, det handlar inte sällan om budgetfrågor. Utgångspunkten hela tiden är att tänka hur vi ska utveckla kommunen. Till exempel ska vi bygga en ny grundskola och en näridrottsplats, två stora satsningar för kommunen. Det blir många möten medger hon: ”Man måste vara påläst, det liknar lite skolan, man måste vara påläst för att vara beredd att argumentera för eller emot. Det handlar också till stor del om att ha dialog med väljarna. Jag är ju folkvald och ska ha den dialogen och det är faktiskt väldigt roligt att möta väljarna.”

Jag undrar om man som kommunpolitiker även kan arbeta med andra frågor utanför kommunen.  Det kan man visst, menar Alda:
– Jag har undertecknat en motion tillsammans med Ninos Maraha och andra i Liberalerna om att man ska undervisa om assyriska folkmordet Seyfo i skolorna. Vi har kämpat med den. Vi har lagt fram motionen två gånger utan att den antagits men vi ger inte upp, säger hon med viss bestämdhet i rösten.

 

 

Jag frågar henne om hon känner till någon annan politiskt aktiv svensk-assyrisk kvinna och hon tvingas tänka till innan hon svarar: – Någon enstaka. Varför tror du att det är så?, undrar jag.
– Jag tror att de tror att det är något svårt som de inte klarar av eller att det är svårt att bli aktiv och få plats. Min erfarenhet är att det är lätt att komma in och engagera sig politiskt. Jag har känt mig väldigt välkomnad inom Liberalerna, säger hon och tillägger; livspusslet kan vara en annan sak som hindrar en del. Men det finns lösningar, mina två barn hänger med på möten och det funkar bra.

Jag frågar henne om hon anser att föreningslivet har en roll att spela för att få fler att bli politiskt aktiva?
– Ja, definitivt. Föreningarna bör bjuda in oss som är politiskt aktiva i olika partier och låta oss berätta och inspirera. Föreningarna kan skapa utrymme för det mötet. Det handlar om att få människor att inse att man måste inte gå med i ett parti för att göra karriär eller ta ett stort ansvar. Man kan ta det i sin takt, ta in, lyssna och lära sig i sin egen takt.

 

Om inte alla i ett land är lika mycket värda så är demokratin i fara

 

Alda står på plats fyra på riksdagslistan för Liberalerna i Skaraborgs valkrets inför höstens val den 9 september, men en riksdagsplats är inget hon satsar på i nuläget.
– Jag kommer inte att driva en personvalskampanj och siktar inte på att komma in i riksdagen under valet i år, berättar hon och förklarar; Jag vill att mina två döttrar som är sju och nio ska växa upp med mig mer närvarande, och så känner jag att jag vill göra mer i Tibro.

När vi kommer in på den assyriska gruppen i Tibro märks en stolthet hos Alda.
– Det är troligtvis den största gruppen med utländska rötter i kommunen. Att den assyriska föreningen i Tibro äger och driver Folkets park har gjort gruppen mer synlig, resonerar hon och berättar om assyriernas integration:
– Det är en grupp som har integrerats väldigt bra. De första kom på 70-talet till Tibro. De finns representerade i föreningslivet, i arbetslivet och näringslivet. Jag tror att alla Tibrobor känner till den svensk-assyriska gruppen idag, säger hon.

Hennes röst blir tystare och allvarlig när vi kommer in på den ökade främlingsfientligheten och framgångarna för Sverigedemokraterna.
– SD har fyra mandat i kommunen, alltså cirka 10 procent och det känns som att de kommer att öka nu i valet. Det är därför extra viktigt att alla röstar, säger hon med eftertryck. – ”Vi ska Inte ta demokratin för given, vi måste alltid kämpa för demokratin. Om inte alla i ett land är lika mycket värda så är demokratin i fara, slår hon fast.”

Innan vi skiljs åt frågar jag spontant: skulle du kunna plocka upp telefonen och ringa Liberalernas partiledare Jan Björklund om du skulle behöva det?
– Ja, och han har faktiskt kommit och hälsat på oss i Tibro efter att jag frågade honom under mitt första år i kommunfullmäktige, säger den stolta liberalen Alda Danial innan hon springer in på mötet med Sveriges Kommuner och Landsting.


Namn: Alda Danial
Ålder: 37
Bor: villa i Tibro
Familj: bor med sin man Athnil och sina döttrar Ninve 9 och Ashtar 7 år. 
Aktuell: ställer upp i kommun, landstings och riksdagsvalet 9 september.