Dawronoye-medlemmen Metin Rhawi som manat till våld i TV försöker dölja sin misslyckade politiska karriär inom Socialdemokraterna genom att hävda att han hoppar av partiet på grund av Seyfo-frågan.

Metin Rhawi, en av ledarna i dawronoye-sekten som bland annat uppviglat till våld i direktsänd tv har i dagarna gått ut i media med sitt avhopp från Socialdemokraterna. Han framställer sitt utträde ur Socialdemokraterna som ett viktigt ställningstagande och som reaktion på att partiledaren Stefan Lövfen meddelat att regeringen inte avser erkänna folkmordet.

Hujådå har talat med personer nära socialdemokraterna i Södertälje som målar upp en helt annan bild än den Metin framfört i media. De Hujådå har pratat med berättar att Metin Rhawi desperat försökt få en bättre position inom partiet för att hamna på valbar plats i kommande riksdagsvalet utan att lyckas. När Seyfofrågan sedan kom upp passade han på att göra ett politiskt nummer av sin misslyckade politiska karriär genom att hävda att han lämnar med anledning av partiets inställning i Seyfo-frågan.

”På grund av hans uppträdande var ledande personer inom socialdemokraterna i Södertälje överens om att han inte är en bra representant för partiet. Han var inte särskilt välkommen, det är egentliga anledningen till hans avhopp”, kommenterar en av personerna med insyn som vill vara anonym.

Mycket riktigt återfinns inte heller Metin på Socialdemokraternas valsedel inför kommande valet som valmyndigheten har lagt ut på sin hemsida. Inom Socialdemokraterna är det i princip omöjligt att kryssa sig in i riksdagen eftersom partiet får många röster och en kandidat måste få minst fem procent av rösterna som partiet får i valkretsen. I valet 2014 fick Socialdemokraterna över 183 tusen röster i Stockholms län. För att bli kryssad in i riksdagen skulle en kandidat som inte är på valbar plats ha behövt över niotusen röster. Detta stärker bilden av att Metin Rhawi som inte fick en valbar plats och som inte hade några utsikter att gå vidare inom S har försökt framställa sitt misslyckande inom partiet som en kamp för Seyfo.

Den ökända sektledaren Metin Rhawi är känd för sina manipulationer. När våldsverkare från dawronoye-sekten som han leder i Sverige bröt sig in och vandaliserade den syriska ambassaden i Stockholm 2012 dök han upp och uppträdde inför media och polis som en oberoende fredsmäklare som kunde hjälpa till att lugna ner situationen. I själva verket hade han varit med och fattat beslutet att genomföra vandaliseringen.

Våld är ett återkommande tema hos Metin Rhawi. I en direktsändning i Suroyo-tv, en kanal som ägs och drivs av dawronoy-sekten, uppmanade han till våld mot Assyriska riksförbundets ordförande med anledning av riksförbundets avslöjande av dawronoye-sektens människorättsbrott i Syrien.

Genom sitt senaste utspel försöker Metin Rhawi att denna gång profitera på Seyfofrågan genom avhoppet från Socialdemokraterna.