Shabo Bahe har levt och verkat för assyrisk folkmusiks födelse och utveckling under närmare femtio år. Några av hans mest kända sånger är Kekwo d´safro habibto, Hat rhamli och Nfal farosho som lämnar få assyrier oberörda. Nu på söndag hyllas Bahe med en konsert i Södertälje, där Habib Mousa, Aboud Zazi, Addo Rhawi, Ninib Ablahad Lahdo och Aralia Issa framför hans alster.

Malfono Shabo Bahe föddes som äldste sonen i familjen 1927 i Midyat, sydöstra Turkiet. I dyningarna efter folkmordet Seyfo 1915 var det många familjer som flydde över till den syriska gränsen. Även Bahes familj tog sin tillflykt till Qamishli, i nordöstra Syrien, som kom att bli många assyriers hemort. Efter avslutad grundskoleutbildning började han undervisa vid Syrisk-ortodoxa kyrkans skolor som var högt ansedda skolor i Qamishli.

Shabo Bahe var engagerad i och hängiven den assyriska rörelsen och hade under årens lopp flera höga förtroendeuppdrag. Först i 35 års åldern började Bahe att skriva dikter. Flera av dem tonsattes och spelades in på band eller skiva. 1971 spelades hans första singel in. Det var den första singeln som släpptes på den västassyriska dialekten. Singeln bestod av två låtar – Hema w haye och Deqle, deqle o’noqosho. Få hade hört musik och sång på sitt talade språk och därför blev singeln en succé. Året efter släpptes nästa singel med sångerna Kekwo d´safro habibto och Shlome shlome som blev ännu större succéer.

1974 skrev Shabo Bahe sång, musik och manus till den första teatermusikalen i modern tid som framförts på assyriska. Musikalen, som visades på folketshus i Aleppo i Syrien, hette Barsawmo och Chamo och handlade om den tidens ungdomar.

I slutet av 1980-talet flyttade Shabo Bahe med sin familj till Sverige och Södertälje. 1992 skrev Shabo Bahe text och sång till ännu en musikal Qritho kmirto som betyder Sorgens by och handlade om utvandringen och de problem nyanlända möter.

I Sverige har Bahe fortsatt sitt skapande genom att skriva sånger och teatermanus fram till idag. Hittills har drygt 40 av Bahes sånger spelats in på skiva eller band. Flera av våra mest folkkära artister och sångare har framfört sångerna.

Malfono Shabo Bahe har skrivit och tonsatt sånger som blivit klassiker och sjungs vid varje assyrisk högtid. Bahes sånger väcker känslor till det förflutna i vår historia och drömmar om ett framtida hemland hos både gamla och unga. Än idag, vid 83 års ålder, fortsätter Shabo Bahes kreativa musikskapande. Hans senaste verk är barnteatermusikalen Qashto o Taclo som inom kort kommer att framföras av Assyriska föreningen i Södertälje.

– Information om konserten
– Konsertprogram

Assyriska Föreningen i Södertälje