Han föddes i Bagdad, men kom till Sverige och Linköping redan 10 månader gammal. Som 32-åring hyllas den assyriske sångaren Ninos Dankha, med artistnamnet Prince of Assyria, för sitt nya album Missing Note .

Ninos Dankha är visserligen bara 32 år gammal, men han har hunnit ha minst ett par kol i elden. Från att ha drivit egen dansskola, jobbat inom tryckeribranschen till att vara VD för ett aktiebolag med kunder som Folksam, Citymail, Trygghansa och SAS. Men det var en bilolycka som fick honom att till slut hamna på musikscenen.

Han sålde av sina andelar och investerade i en musikstudio. Sex år senare ger han ut sitt första album, Missing Note. Ett album som präglas av utlämnande låtar som handlar om kärlek, sorg och saknad utan att det någon gång känns påklistrat. Det märks tydligt att Ninos Dankha har upplevt och överlevt det mesta av det han sjunger om.

Inför Hultsfredsfestivalens Rookie-09 skrev arrangören följande om artisten Ninos Dankha:
”Med endast en röst och avskalat ackompanjemang bjuder Ninos Dankha, mannen bakom Prince Of Assyria, på akustiska, melankoliska ballader med inslag av stråkar. Genom de självskrivna texterna skildrar han sina personliga erfarenheter och ursprung på ett trovärdigt sätt som många kan identifiera sig med.”

Göteborgspostens skribent Johan Lindqvist placerar honom i samma kategori som Elliott Smith och Stuart A. Staples och ger hans debutalbum 4 av 5 i betyg. Det är inte illa för den före detta VD:n för ett aktiebolag. Och vem vet prinsen kanske blir kung en dag.

Ta del av Ninos Dankhas musik HÄR