Ikväll visas ett helt program om folkmordet på assyrierna i holländsk nationaltelevision. Det är Seyfo Centre i Holland och Sabri Atman som i samarbete med holländska kanalen Nederland 2 färdigställt filmen.

Filmen, som kort och gott, heter ”Assyriche Genocide Seyfo 1915” – Det assyriska folkmordet 1915- skall upplysa den holländska befolkningen om vad som hände våra förfäder i sydöstra Turkiet 1915, då ca 500.000 assyrier slaktades tillsammans med andra kristna minoriteter som armenier och greker.

Folkmordet, som ägde rum i skuggan av första världskriget, räknas som det första i modern tid. Programmet går alltså ikväll kl. 19:25 i holländska tv-kanalen Nederland 2. [Se programmet. Till höger måste man först välja mediespelare och hastighet, sedan går programmet igång.]

Imorgon anordnar också Mesoptamiska Föreningen i Enschede, Holland, en föreläsning, som skall fungera som en uppföljning för kvällens tv-program. Nedan följer Seyfo Centres pressmeddelande om föreläsningen:

PRESSMEDDELANDE


Datum & Tid: Tisdag 10 Oktober 2006 14.00
Address: De Reulver 112A 7544 RT Enschede
Tel: 0614893114

Var folkmordet av 1915 i Ottomanska väldet endast riktad mot armenierna, eller inkluderar det också assyrierna…?

En av de mörkaste sidorna i historien av det assyriska folket är Seyfo, folkmordet 1915, bekant som ”svärdets år” som krävde två tredjedelar av den assyriska befolkningen som levde under det ottomanska väldet.

Folkmordet på över 500 000 kristna assyrier i händerna av Ottomanväldet i 1915 har i hög grad glömts av omvärlden. Smärtan av detta folkmord kastar fortfarande en mörk skugga över det assyriska folket. Denna smärta och detta lidande fortsätter i det kollektiva samvetet hos de kristna assyrierna, samtidigt som Turkiet fortsätter att förneka och offentligt skarpt kritisera ansvaret för detta, i hög grad glömda, folkmordet under det första världskriget.

Vad vet vi i Holland om det assyriska folkmordet och varför talar vi inte om det saknade kapitlet av den Ottomanska historien? Varför bör vi tala fritt om Turkiets som påtvingar tabu i Holland?