Nyblivne ekonomen Ackad Barsom reagerar över hur den nya regeringens politik placerat Sverige bland de länder i EU som har lägst löner.

Nu får det vara nog med att acceptera varje lagändring regeringen kommer fram med. Dessa lagändringar kostar skjortan för en genomsnittlig inkomsttagare som redan idag har det knapert i plånboken. Hur länge till måste vi bevisa att vi är svenskar? Sverige i all ära, likaså svenskar, men varför måste vi alltid slaviskt följa den tråkiga och dystra mallen folk har på oss? Hur länge måste vi tåla påtryckningarna från vår bästa, men samtidigt sämsta, kompis ”staten”?

Den senaste månaden har vi matats med rubriker såsom ”Höjd bilförsäkring”, ”Finansminister Borg ser över möjligheter till att höja bensinskatten”. Vi har även fått uppleva hur hyror och priserna på bostadsmarkanden stigit i en fart som sprinterkungen Michael Johnson skulle ha svårt att hänga med i. En annan, i särklass den mest pinsamma rubriken lyder; ”Statsminister Göran Perssons pension räcker inte till för att driva hans jordbruk”. Att Persson efter, hela åtta år som statsminister, inte skulle ha råd med en bondgård är inte bara löjligt, utan än mer ologiskt.

Till nästa år planeras även att priset på busskortet kommer att höjas och att bostadsbidraget för studenter kommer att slopas. Inte heller får vi glömma den omtalade trängselavgiften. Det jag försöker poängtera är att kostnadsposterna och dess belopp ökar i mycket snabbare takt än intäkterna. Detta gör att Sverige tillhör EU:s lägst avlönade länder, detta måste ändras per omgående.

Som nybliven ekonom, och fd moderat, tog jag tillfället i akt att utföra en beräkning på en genomsnittlig medelsvenssons intäkter kontra utgifter. Som underlag genomfördes beräkningarna på ett belopp om 23 000 kr i bruttolön, som efter grundavdrag, ett rikssnitt på kommunalskatt och skattereduktion ger cirka 15 600 kr i nettolön. Betänk också att detta gäller ett Sverige i högkonjunktur.

Utgifter för en medelsvensson per månad. OBS! Ungefärliga kostnader.

Hyra3500 kr
Mat och hushåll3500 kr
Kläder1000 kr
Div. avbetalningar2500 kr
Bensin1000 kr
Nöjen2500 kr
Bredband + telefon500 kr
El + hemförsäkring500 kr
Övrigt2500 kr
SUMMA17 500 kr

Slutsats: Ett underskott i månadsbudgeten med 1900 kr.