Som en av få assyriska organisationer från Europa genomförde nyligen Assyriska riksförbundet i Sverige ett femdagarsbesök till Qamishli, Khabour och Hassake i syriska Assyrien.

Besöket genomfördes inom ramen för biståndsprojektet Khabour River Project som Assyriska riksförbundet driver sedan en tid tillbaka.

– Det var väldigt känslosamt att besöka området. När jag kom fram till min barndomsby i Khabour var det nära att tårarna rann. Att se byn övergiven och förstörd synliggjorde den etniska rensningen på ett helt annat sätt, berättar Tony Meshko, ledamot i riksförbundets styrelse som var den som åkte ner.

Under besöket som varade i fem dagar hann förbundets representant besöka Qamishli, Khabour och provinshuvudstaden Hassake. Intensiva samtal hölls med assyriska företrädare kring framtiden, vilka behov som finns och hur assyriska organisationer i väst kan fortsätta stödja de kvarvarande.

– En väldigt positiv sak som jag tar med mig därifrån är den starka viljan bland assyrierna att stanna kvar trots hot, våld, trakasserier och annat som pågår. Man kan nästan säga att de har bildat någon sorts resistens mot allt ont, berättar han. En familj i Khabour har tre gånger avböjt att resa till Tyskland trots att deras släkt har ordnat uppehållstillstånd.

Assyriska riksförbundet i Sverige koordinerar sitt arbete för syriska Assyrien med de andra assyriska riksförbunden i Europa. Stödet består dels av ekonomiskt stöd, politiskt arbete för att uppmärksamma makthavare i väst samt punktinsatser som biståndsprojektet Khabour River Project.

– Det var även glädjande att se vilken stor roll vårt stöd spelar för assyrierna där. Det sporrar mig att fortsätta arbeta intensivt eftersom det gör skillnad på riktigt, säger Tony Meshko.

En längre intervju med Tony Meshko sänds i Assyria TV på söndag klockan 16:00.