Efter en lång och mörk vinter är det äntligen dags att erövra uteserveringarna. Nu kan man återigen få njuta av sin glass eller en kopp kaffe ute i det fria. Eller kan man? Uteserveringarna har även blivit även alla cigarett-rökares gemensamma samlingspunkt.

För många av oss icke-rökare har det blivit mer vanligt att vi hellre tar med oss salladen till en plats där den kan avnjutas i ett rökfritt område. Barnfamiljer undviker också allt oftare uteserveringarna. De vill inte vistas i en miljö som präglas av giftiga ämnen.

I och med att majoriteten av alla människor föredrar sittplatser ute i solen faller det också ganska naturligt att man även förbjuder cigaretter på uteserveringarna. Huvudprincipen är densamma, det vill säga att man vill förhindra passiv rökning som årligen orsakar ca 80 000 människors död.

Rökförbudet på Sveriges krogar blev en supersuccé, och jag är säker på att förbud av rökning på uteserveringar blir en lika stor framgång. Det är trots allt en klar majoritet av kommunens invånare som inte röker.