En bra halvlek och en oduglig halvlek var det Assyriska bjöd på när nyblivna allsvenskarna Brommapojkarna kom på besök. Positionsbyten och slarv gjorde att BP inte ens behövde jobba hårt för att vinna matchen med 2-0.

Det känns nästan som om Assyriska avverkar sina träningsmatcher på löpande band. I lördags var det match mot AIK. Igår var det match mot BP och på lördag är det match igen mot Valsta Syrianska. Det är klart att resultaten kommer att variera när dessutom laget är hårt skadedrabbat på anfallsfronten.

Det är andra matchen i rad som spelare från Assyriska Ungdom fick vara med i truppen. George Georgis, som satt på bänken hela matchen mot AIK, och Ninos Chabo fick båda hoppa in med tio minuter kvar av matchen. Ingen av de nyblivna div.3 spelarna hann göra något väsen av sig.

Med det sagt kan man snabbt hoppa över överdrivna analyser av denna matchen. BP började matchen piggt och såg verkligen ut som ett allsvenskt lag de första tio minuterna. Sedan tog Assyriska över spelet mer och mer, tills att i slutet av halvleken knappt tillåta BP att ha ett enda vettigt anfall.

Under den perioden borde Assyriska ha gjort åtminstone ett mål. Farligheterna kom främst från högerkanten där Eddie Moussa och Martin Lorentzon huserade. Tyvärr verkar Dinhos mål mot Västerås ha varit en tillfällighet. Flera bollar damp ner framför honom och den piggare Xhevdet Llumnica utan att de förvaltades .

Mohammed Mbye fick spela vänsterytter istället för skadade Aziz Corr-Nyang. Mbye, som tidigare gjort ett godkänt jobb i innermittfältet, såg inte direkt bekväm ut i sin nya roll. Det blev något bättre när han kom in på mitten, men det syntes att han behöver bli snabbare i tanke och fot mot bättre motstånd.

Dennis Östlundh och Andi Toompuu gjorde det bra i första halvlek. De spelade enkelt och lät bollen göra jobbet. Östlundh hittade rätt med sina patenterade krossbollar på ett tillslag och Toompuu slet hårt och valde det säkra alternativet som han brukar. Det som jag efterfrågar från dessa herrar, och minns att det tidigare har funnits i deras repertoar, är det de korta insticken från Östlundh och långskotten från Toompuu.

Toompuu provade lyckan från avstånd flera gånger och lyckades inte få en enda bra träff. Jag vill se bättre och fler skott från alla innermittfältare. Bäst av mittfältarna var Moussa, som verkar orka springa hur mycket som helst, och Östlundh som med sin rutin är den självklare ledaren på plan.

Första halvleken var överlag positiv, bortsett från den tröga inledningen. Assyriska pressade BP högt och lät inte motståndarna få någon ro med sina uppspel. Bollen hamnade snart hos hemmalaget som kunde börja ett anfall på nytt. Sedan kom halvtidsvilan och ett spelarbyte som tyvärr gav flera positionsbyten.

Toompuu gick ut, enligt källor för att inte matchas för hårt efter sin skada, och Lamin Conateh kom in. Conateh gick in som mittback och flyttade Filip Bergman till högerbacken. Bergman i sin tur flyttade upp Lorentzon till högerytter. Det gjorde direkt att Moussa fick flytta in på Mbyes kant som hoppade in i mitten för utbytte Toompuu.

Min första tanke var, ”what the hell”?  Ett byte som ger så många rockader att schackförbundet funderar på att stämma fotbollsförbundet för stöld av originalidé. Självklart förstår jag skadesituationen och att det är en träningsmatch. Men jag köper inte den lösningen för fem öre. Varför inte ett rakt positionsbyte? Och varför spelar man med fyra mittbackar?

Flera frågor dyker upp i huvudet som jag hoppas besvaras innan säsongen startar. Förhoppningsvis blir linjerna i spelet tydligare och bytena som görs mer förklarliga när fler spelare kommer tillbaka från skada. Det kommer att bli intressant att se vilka som blir uttagna till matchen på lördag.

För övrigt kom matchens högsta jubel när Ninos Chabo från Assyriska Ungdom byttes in. Som Dinho spelar just nu ser jag det inte som någon förlust om man byter plats på de spelarna. Finns det en chans att återse den Dinho vi såg borta mot Enköping förra året?Startuppställning: Jon Rytterbro – Martin Lorentzon, Filip Bergman, Pierre Bengtsson, Fredrik Samuelsson – Eddie Moussa, Andi Toompuu, Dennis Östlundh, Mohammed Mbye – Xhevdet Llumnica, Dinho

Avbytare: Oscar Berglund, Daniel Lopes Dos Santos, Lamin Conateh, Ninos Chabo, George Georgis