Slovenen Erik Valencič kommande dokumentärfilm ”The Guardians of Civilisation” handlar om assyrierna under IS. Nu har filmskaparen skapat en kampanj på Kickstarter för att slutföra finansieringen.

Erik Valencič är en person med många järn i elden. I sitt hemland Slovenien har han varit TV-reporter, författare och dokumentärfilmare. Under sina resor i Mellanöstern då han bland annat producerade en dokumentärfilm om kurderna kom han så småningom att upptäcka assyrierna i området.

Sedan 2015 har han arbetat med en dokumentärserie i tre delar för slovenska RTV Slo om de tre assyriska klostren Sankt Augin,  S:t Matay och S:t Rabban Hormezd i Nineveh. I den assyriska byn Zaz i turkiska Assyrien blev han så tagen av byns historia och dess enda kvarvarande invånanare, en ålderstigen assyrisk nunna att han nu även arbetar med en dokumentär med titeln: Dayrayto: Nun With a Gun.

Men Eriks kanske mest passionerade filmprojekt rörande assyrier är den kommande ”Guardians of Civilisation” där han följer den uppmärksammade unge assyriske skulptören Ninos Thabet och hans far som trotsar islamiska statens terror genom att fortsätta skapa assyrisk konst. Genom deras vardag och historia får tittaren ta del av
assyriska folkets kamp för överlevnad.

För sina dokumentärfilmer har han och hans kollega Miha Mohorič gjort flera resor till irakiska, syriska och turkiska Assyrien. En sista resa är planerad nu i sommar. För att finansiera slutproduktionen av filmen Guardians of Civilisation har han lagt upp en kampanj på Kickstarter för att de som vill se dokumentären bli färdig kan donera valfri summa. Där finns också en trailer från den kommande dokumentären och information om dess syfte och mål.