Mediernas intresse för den ökande invandringen av syriska medborgare till Södertälje märks tydligt hos Assyriska Riksförbundet som får förfrågningar från media.

Svensk och internationell media söker sig till Södertälje för att berätta om Syrien-krigets effekter på den svenska kommunen. TV-team och journalister avlöser varandra. 

– Det går knappt en vecka utan att vi blir kontaktade av journalister som vill veta vad Riksförbundet tycker om situationen i Södertälje, berättar Afram Yakoub, ordförande på Assyriska Riksförbundet och fortsätter: För oss är det ett bra tillfälle att öka kunskapen om assyrierna via media, det hänger liksom ihop med att så många söker sig till Södertälje.

I dagarna publicerade La Croix, en av Frankrikes äldsta och mest välansedda tidningar ett stort reportage om assyrierna i Södertälje. Internationella nyhetsbyrån Bloomberg News är en annan källa som har skrivit om Södertälje och den växande assyriska communityn i staden. 

Riksförbundet har uttalat sig över trettio gånger i nationell och internationell media sedan början på året, för det mesta har medverkan i media kretsat kring flyktingströmmen till Sverige med anledning av kriget i Syrien.