Assyriska riksförbundets dokumentär om Seyfo fick stort intresse inför dess premiär på TV4 under söndagen. På sociala medier exploderade intresset för dokumentären efter turkiska ambassadens påtryckningar att inte sända filmen.

Nyheten om att turkiska ambassaden i Stockholm har försökt påverka TV4 att inte sända dokumentären ”Seyfo 1915 – Det assyriska folkmordet” slog ner som en bomb i svenska medier tidigt under söndagen. Tidningar, radio och TV slog upp nyheten stort. Assyriska riksförbundets representanter kommenterade det inträffade i flera medier.

Frågan tog en mer politisk vändning samma dag då flera ledande politiker krävde att utrikesminister Margot Wallström kallar till sig Turkiets ambassadör för att formellt markera mot ambassadens försök att påverka svenska medier.

Liberalernas utrikestalesperson Birgitta Ohlsson samt Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt krävde att utrikesministern agerar i frågan.

Intresset för dokumentären ökade, speciellt på sociala medier. Flera ledande politiker uppmanade sina följare på Facebook och twitter att se dokumentären.

TV4 valde att visa dokumentären som planerat i sin kanal för dokumentärer, TV4 Fakta och även lägga ut den för gratis visning på TV4 Play i hundra dagar. Kommande söndag klockan 20.00 sänds del två av dokumentärfilmen.

Enligt Assyriska riksförbundet var avtalet med TV4 om att visa filmen klart sedan cirka ett halvår.

– Vi valde att inte gå ut med nyheten tidigt just för att vi var oroliga för eventuella påtryckningar mot TV4. Jag tycker att TV-kanalen har skött frågan exemplariskt, kommenterar Jenny Orahim, vice ordförande i Assyriska riksförbundet.

Inspelningen av dokumentären som har kostat cirka fyrahundratusen kronor inleddes 2014 och den hade sin premiär i Södertälje i maj i fjol. Sedan premiären har filmen textats även på engelska, tyska, franska och arabiska. Intresset för filmen är stort och den fortsätter visas runtom i världen.