Simon Duzgun, som var ordförande i Assyriska riksförbundet under en kort period på 1980-talet har avlidit i sviterna av cancer. Han blev 70 år.

Simon Duzgun föddes 1947 i Kerburan i Turabdin som äldsta barnet i en syskonskara om nio personer. Efter den femåriga turkiska folkskolan studerade han på klosterseminariet i Zafaran under tre år i början av 1960-talet. Han lärde sig teologi, assyriska, arabiska och engelska. 1970 gifte han sig med Sonya Akbulut som han senare fick fem döttrar med. Samma år flyttade han till ett samhälle utanför Stuttgart i dåvarande Västtyskland som gästarbetare. På kort tid lärde han sig tyska och avancerade till arbetsledare på den gummifabrik han jobbade på.

1976 flyttade han till Södertälje, liksom många andra assyriska gästarbetare i Tyskland. Anledningen var att Cypernkrisen 1974 hade ökat förföljelsen av assyrier i Turabdin. Tusentals assyriska gästarbetare kom då till Sverige för att söka politisk asyl. Simon Duzgun började tidigt engagera sig i det nybildade assyriska föreningslivet och blev 1979 vice ordförande i Assyriska riksförbundet. På senhösten 1980, när assyriska rörelsen upplevde turbulenta dagar under den så kallade Noyan-affären, avgick förbundets dåvarande ordförande Gabriel Afram och Simon Duzgun blev ordförande. Efter ca ett halvår flyttade han till Köping med sina närmaste anhöriga. ARS fick en ny ordförande och styrelse på försommaren 1981.

Simon Duzgun tog 1989 examen som socionom vid Örebro universitet. Han fick därefter jobb i Norrköping inom familjerätten. 2006 fick han erbjudande om jobb i Stockholm och flyttade till Kista för att bo närmare sina barn och barnbarn. För ett år sedan fick han besked om att han hade cancer. Han kämpade tappert emot sjukdomen som till slut blev honom övermäktig. Han avled söndagen den 19 februari 2017, 70 år gammal.

Han sörjs av vänner och bekanta som en eldsjäl och pionjär inom assyriska rörelsen i Sverige.

I den bifogade filen finns ett reportage från 1979 av journalisten Brita Reutersvärd om Simon Duzguns och assyriernas tillvaro i Sverige. Klicka för att ladda ned och läsa.