Tio assyriska män från Khabur vädjar om hjälp på en ny video.

Det var igår som videon publicerades på Youtube. I den framträder tio män som säger sina namn och vilka byar de kommer från. Byarna ifråga är Tel Jazira och Tel Shamiram vid Khaburfloden. De assyriska byarna vid Khabur attackerades av Islamiska Staten i februari och över 200 av dess invånare är ännu fångna hos terrorsekten.

Den sista mannen inte bara säger sitt namn utan läser också upp en vädjan. Han säger att ”vi är här med våra familjer” och vädjar till mänskorätts-organisationer att hjälpa dem att komma därifrån. Han säger dock inte att organisationerna ska betala lösensummor för att få dem fria utan han vädjar rent generellt om hjälp.

Sabah Elia bor i Södertälje men kommer från Tel Shamiram. Hon känner alla män som syns på videon, några är hennes släktingar.

– Jag hade också släktingar bland dem som nyligen släpptes. De har berättat att de fick mat varannan dag. Kvinnorna var tvungna att bära slöja. De hade levt mycket ohygieniskt och hade löss. De som släppts vill inte berätta allt eftersom de har släktingar som ännu är i IS:s händer. Men de har sagt att de hade ett helvete.

Se videon på Assyria TV