Turkiska lobbygrupper protesterar mot den amerikanska filmstjärnan Sylvester Stallone som kommer att medverka och producera en film efter Franz Werfels roman ”De fyrtio dagarna på Musa Dagh”.

Den turkiska lobbygruppen ”Association on struggle against Armenian Genocide acknowledgement” med dess ledare Egilmez betonar att:

– Filmer används ofta i propaganda och armenier använder detta tillfälle för sin propaganda. Den österrikisk-judiska författaren Franz Werfel författade denna novell 1933. Den är full med lögner eftersom författaren fått sin information av nationalistiska och radikala armenier. Vi har redan skickat nödvändiga dokument om de nämnda dagarna till producenten av filmen. Våra allierade kommer att uppmana och förmå producenten att inte producera denna film.

Trots framförda hot och anklagelser mot Sylvester Stallone har denne betonat att hans intentioner är att regissera en film som bygger på det heroiska försvaret av Musa Dagh 1915. Filmen basers på boken ”De fyrtio dagarna på Musa Dagh”.

Filmproducenterna förvånades över de starka reaktionerna från turkiskt håll. Man menar att filmen baseras på en väldokumenterad sann händelse. Det är mest synd om det turkiska folket som inte förmår att välja en tidsenlig regering som kan stoppa 85 års förnekande av folkmord.