Tre turkiska parlamentariker tillhörande partiet DTP anklagas nu för terrorbrott sedan de har funnits med då den kurdiska milisen PKK frigav kidnappade turkiska soldater i söndags. En turkisk brottsutredning har redan inletts mot de tre turkiska parlamentarikerna.

Det var i samband med terrorstämplade kurdiska milisen PKKs frigivande av kidnappade turkiska soldater inne i Irak som de tre DTP-parlamentarikerna, Osman Özcelik, Aysel Tugluk och Fatma Kurtulan ertappades på plats i Irak.

– De har tagits på bar gärning, sade vice premiärminister Cemil Cicek till nyhetsbyrån Anatolia rapporterar Dagens Nyheter.
– Det som hände i går har tydligt visat vem som står nära vem, fortsätter Cicek.

DTP, Demokratik Toplum Partisi eller Demokratiska samhällspartiet, fick ett genombrott i det senaste turkiska parlamentsvalet så sent som i oktober i år. Då tog partiet för första gången plats i parlamentet med 20 av de 550 platserna. Men partiets trovärdighet har länge kraftigt ifrågasatts. Partiet är utåt sett ett socialdemokratiskt parti och finns upptagen som observatör i den socialistiska internationalen, där alla större socialdemokratiska partier ingår så som brittiska Labour och svenska Socialdemokraterna. Samtidigt har partiet en uttalad kurdisk nationalistisk agenda.

Partiet kritiseras främst för att inte distansera sig från den terrorstämplade kurdiska milisen PKK. Under en DTP-sponsrad konferens uttalade man tvärtom att den fängslade, före detta PKK-ledaren, Abullah Öcalan ”är ledaren för det kurdiska folket” och begärde hans frigivning. De tydligen nära kontakterna mellan de tre DTP-parlamentarikerna och PKK-gerillan i norra Irak späder ytterligare på den allmänna uppfattningen att DTP enbart är en förklädd, politisk förlängd, arm av PKK.

Förutom de tjugo platserna i det turkiska parlamentet har DTP en betydande makt på lokal nivå, speciellt i de kurdiskt dominerade sydöstra delarna av landet. Partiet har kunnat tillsätta borgmästare i 54 kommuner varav den mest betydelsefulla är Diyarbakirs kommun, med över en halv miljon invånare. Även i de ursprungliga assyriska områdena i Mardin-provinsen, Turabdin, är DTP en betydande maktfaktor. I städer som Kerburan och Nusaybin är borgmästarna uttalade DTP-anhängare.