Hujådå har följt händelserna kring S:t Gabriel i sydöstra Turkiet och hur de turkiska myndigheterna försökt konfiskera landområden som tillhört klostret. Nu har Izmir Council of Peace startat en namninsamlingskampanj för att stoppa konfiskeringsförsöket.

Försöket att, med falska anklagelser, konfiskera S:t Gabriel klostret har uppmärksammats i Sverige och i EU. Turkarna påstår att den är byggd på en plats där det tidigare stod en moské, trots att klostret grundades över tvåhundra år innan islam.

I Södertälje hölls en stor demonstration, där politiker, poeter och biskopar höll tal, för att visa sitt stöd. ARS skickade ett eget ombud till rättegången som skulle ha hållits i december. Frågan har även nått EU-kommissionen. Nu finns också en namninsamlingskampanj för att bevara klostret.

Izmir Council of Peace har startat denna kampanj, som namngetts From Izmir to Mezopotamia, på http://www.morgabrieledokunma.com/. Hujådå uppmanar sina läsare att gå in på hemsidan och skriva på för S:t Gabriel. Hemsidan är på turkiska, men finns också i en engelsk version.

Nya datum för två rättegångar mot S:t Gabrielklostret är nu fastställda; Den 16 januari den 11 februari. Båda dessa rättegångar kommer att hållas i Midyat.

Läs Hujådås kompletta rapport från rättegångsdagen 19 december i PDF-filen här nedan.