Igår hände något som veterligen aldrig hänt förut. Två assyriska fotbollsspelare gjorde mål för två olika landslag.

Att assyrier är tokiga i och bra på fotboll är välkänt, inte minst i Sverige. Men redan innan assyrierna kom till Sverige hade de framgångar i vad som kallas the beautiful game. Och dessa har fortsatt in i vår tid.

Igår spelades kvalmatcher till EM-slutspelet. Det gick illa för Sverige som förlorade mot Österrike med 1-4 och nu har minimala chanser att direkt kvala sig till slutspelet.

Igår spelades också VM-kvalmatcher i den asiatiska gruppen. Syrien besegrade Kambodja med 6-0, medan Irak spelade oavgjort 2-2 mot Thailand. I det syriska landslaget gjorde assyriern Sanharib Malki det andra målet. I det irakiska laget fanns en annan assyrisk målgörare, Justin Meram.

Justin Meram är född i USA men spelar i det irakiska landslaget eftersom hans bägge föräldrar är från Irak. Han är professionell spelare sedan år 2011 och spelar för laget Columbus Crew SC i den nordamerikanska MLS-ligan. Sanharib Malki är född i Kamishly och spelar idag i det turkiska laget Kasımpaşa, samma lag där Andreas Isaksson vaktar målet. Malkis mål igår var hans sjätte i landslaget.

Det är högst troligt att detta är första gången som två assyriska landslagsspelare har gjort mål samma kväll. Dessutom för två olika landslag.