Över sjuttio videoklipp med assyriskt innehåll har nyligen gjorts tillgängliga på Youtube.

Det är Gabriel Afram, tidigare ordförande för Assyriska Riksförbundet och ansvarig för assyriska program på Sveriges Radio, som publicerat en lång rad videoklipp på Youtube. De är från olika decennier och ämnena som tas upp varierar: politik, språk, litteratur, utvandring, konflikter, namnfrågan, den assyriska kvinnans roll och mycket mer.

– En del är föreläsningar som jag har hållit i olika föreningar, förklarar Afram. Men det finns också en hel del intervjuer som jag gjorde på Sveriges Radio.

Bland personerna som intervjuas finns patriark Zakka I Iwas, Abrohom Nuro, Gabriel Asaad, Abrohom Gabriel Sawme, biskop Julius Hanna Aydin och många fler. Videoklippen är av olika längd. Vissa föreläsningar räcker omkring en timme. Det längsta klippet är från lanseringen av Aframs svensk-assyriska ordbok den 13 mars 2005, vilket räcker över två timmar. De allra flesta klipp är dock korta, i synnerhet olika radioinslag som i regel bara är några minuter långa.

Bland de många unika videoklippen finns 107-åriga Säde Haidaris ögonvittnesskildring av folkmordet i Midyat. Intervjun gjordes år 1994 i Jönköping bara någon månad innan hon dog. Ett annat folkmordsvittnesbörd ges av 97-årige Barsawmo Touma i en intervju från år 1998.

Gabriel Afram, hur har mottagandet av denna samling videoklipp varit?

– Jag har fått positiva reaktioner i allmänhet, men en negativ. Den som jag räknar som negativ var en person som inte kunde särskilja språket som jag använde med tidigare patriarken Zakka, om det var turoyo eller klassisk assyriska. På en månad har över femtusen besökare från 25 olika länder sett videoklippen .

Videoklippen kan ses här.