Assyriska spelar mot Landskrona i ett av flera toppmöten på almanackan. Med fem lag inom tre poäng i toppen av tabellen verkar superettan bli ett riktigt getingbo i år. För Assyriska, som har bärgat en poäng på de tre senaste matcherna, gäller det att få igång maskineriet för att hänga med. Men vem ska visa vägen?

Jag tog mig ner till Södertälje Fotbollsarenan för att känna pulsen inför matchen mot Landskrona. Det första jag märkte var att stämningen var aningen mer ”dämpad” än för några veckor sen. Det kan vara den magra poängskörden på sistone. Personligen hoppas jag att det var koncentrationen på övningarna. Det tränades nämligen avslut och där har lämnats mycket att önska på sistone.

Att det är små marginaler i fotboll har väl inte undgått någon på denna jord. Skillnaden mellan himmel och helvete kan vara att ställa sig i vägen för en frispark när det återstår hundradelar av en match. Fråga Kroatiens spelare om du tvivlar. Eller Tjeckiens. Frågan är inte hur du skulle ha agerat i efterhand. Att leka efterklok kan vilken idiot som helst göra. Då är det mer intressant att se hur ett lag hanterar motgångar. Eller som i Assyriskas fall att få rätsida på skeppet igen. Någon eller några måste kliva fram och ledsaga de andra.

Assyriska ”borde” ha inkasserat första förlusten mot Degerfors på bortaplan enligt rapporterna. Där räddade Martin Lorentzon en poäng i matchens sista spark. Mot Mjällby var Assyriska klart bättre och borde minst ha plockat en poäng. Med minst menar jag om poängen delades ut av en snål jultomte. Självklart förtjänade Assyriska alla tre poängen sett till prestationen på plan. Men någon sade till mig att sporten som vi alla älskar handlar om att göra mål, inte att förtjäna dem. Det blev noll poäng.

Mot Falkenberg borta blev det ytterligare en förlust. Den andra i raden, men också totalt för säsongen. Efter att ha talat med bland andra Sargon Simonsson och Thomas Lekander fick jag en något klarare bild av matchen. Falkenberg hade fått ett tidigt mål och backade sedan hem med hela laget för att satsa på kontringar. Hör och häpna. Assyriska ägde bollen större delen av matchen, men Falkenberg kontrade farligt hela tiden. Till slut kom avgörandet på en kontring när det återstod fem minuter. Frågan jag ställer mig är: Är någon förvånad över motståndarnas agerande?

När nu motståndarna läst sönder oss, vilket bara var en tidsfråga, är frågan hur Assyriska ska ”replikera”? Det känns som om Michael Borgqvist och Edmond Lutaj inte har en ”plan B”. Jag är annars en stor förespråkare för lag som har ett eget spel och inte anpassar sig hela tiden efter vilket lag man möter. Men, och det är ett stort MEN, borde det inte finnas en alternativ plan som man använder om spelet hackar? Och helst då innan Assyriska ligger under.

Med två förluster och en oavgjord på de tre senaste matcherna kan man börja prata om en svacka. Alla lag har sådana och det är inte konstigt att Assyriska hamnat i en. Med flera tongivande spelare som saknats på grund av landslagsuppdrag, skador och avstängningar vore konstigt om det inte kom en reaktion.

Nu är Fredrik Samuelsson och Xhevdet Llumnica skadade dessutom. Llumnica som har varit den anfallare som haft bäst form senaste matcherna och Samuelsson som varit den mittback som dragit i trådarna längst bak. Två stora avbräck förstås. Elias Merkes är tillbaka i Sverige och har hunnit med några träningspass, det har däremot inte Aziz Corr-Nyang gjort. Hur som helst lär vi inte se någon av dem i truppen mot Landskrona. Dock är Dinho, nyfriserad igen, tillbaka efter avstängning. Assyriska har fortfarande inte förlorat med båda brassarna på plan.

Med flera ommöbleringar i laget och en liten svacka förväntar jag mig att vissa av spelarna tar sitt ansvar och visar lite jävlaranamma. Dennis Östlundh, Göran Marklund, Filip Bergman och Martin Åslund har alla rutin nog att visa vägen. De tre först nämnda har hunnit rosa marknaden, men Åslund väntar jag fortfarande på. Han skulle vara ”en som man kan hålla i handen när det åskar” sades det innan serien började. Det kanske inte åskar ännu, men visst ser man några mörka moln i sikte. Det är dags för ”stockholmsgänget” att visa vägen till soligare trakter igen.

Preliminär startelva: Rytterbro – Lorentzon, Bergman, Conateh, Alex – Moussa, Toompuu, Östlundh, Åslund – Marklund, Dinho.
Avbytare: Hedlund, Lekander, Besara, Genc, Simonsson