Insändarskribenten har reagerat på en text publicerad av assyrier i Strängnäs Tidning där den assyriska folkgruppens benämningar särskiljs genom kommatecken.

Efter att ha kastat bort en massa tid och energi på namnkonflikten har de flesta av oss kommit att bli efterkloka och insett att hela vårt folk går miste om en rad olika värdefulla rättigheter medan vi bråkar om att den ena eller den andra benämningen ska gälla för alla. Efter många års om och men, kom vi fram till att vi måste leva med att det används flera benämningar för vårt folk. Därmed har vi accepterat och till och med själva börjat att många gånger använda den dubbla benämningen ”assyrier/syrianer” i olika sammanhang, allt för att inte förlänga pinan och ge nytt bränsle åt det meningslösa bråket.

Tyvärr förekommer det ofta att man använder upp till fyra benämningar (assyrier, syrianer, kaldéer, araméer osv.) i stället för att nöja sig med dubbelbenämningen assyrier/syrianer som enligt min mening är representativ för alla våra benämningar. Samma argumentation gäller även benämningen på språket då konflikten inte är begränsad till vad folket heter utan även vad språket ska kallas.

För att inte bli missförstådd vill jag klargöra att jag inte är emot någon av de benämningar som används trots att jag utifrån min övertygelse om våra historiska rötter samt av sociopolitiska skäl föredrar en enda benämning; ”assyrier” för folket och ”assyriska” för språket. Alltså förstår och respekterar jag att alla inte håller med mig, men jag har också rätt att kräva att bli respekterad för mina åsikter.

Kommatecknet (,) som används mellan olika benämningar för vårt folk är vilseledande som så att den icke invigde kan få en uppfattning om att det rör sig om 4-5 olika folkgrupper medan det i själva verket handlar om ett och samma folk oavsett vilken benämning man använder. Den senaste i raden av denna felskrivning är ett inlägg av Paul Sabo (gruppledare Kristdemokraterna Eskilstuna ) och Tony Meshko (ordförande Kristdemokraterna Eskilstuna) i Strängnäs Tidning den 30 april 2024. Inlägget handlar om att regeringen och Turkiet bör erkänna folkmordet. Ingen skugga ska falla på budskapet av inlägget men tyvärr gör även här artikelförfattarna samma tabbe som många andra när de skriver om vårt folk: ”Den 24 april var det 109 år sedan folkmordet Seyfo inleddes, och ledde till att över 1,5 miljoner armenier, assyrier, syrianer, kaldéer och pontiska grekers liv gick förlorade”.

Paul Sabo känner jag inte personligen, så jag kan inte uttala mig om varför han begår det här misstaget men som gruppledare borde han informera sig bättre om man ska skriva en artikel om dessa frågor, särskilt då han själv tillhör samma folkgrupp. Jag har dock ingen anledning att tro att han skulle göra det avsiktligt.

För Tony Meshkos del är det i mina ögon skamligt att skriva under en skrivelse där olika fraktioner (assyrier, syrianer, kaldéer) omskrivs på ett sätt som om de vore olika etniska folkgrupper, nämligen genom att använda kommatecken mellan olika benämningar. Ansvaret att uttala sig rätt och i rätta formuleringar är större för Tony Meshko inte minst för att han var ordförande för Assyriska Riksförbundet under åren 2017-2018 och uppträdde inte sällan som en eldsjäl som flitigt agiterade för ”den absoluta assyriska linjen” avvisandes alla andra benämningar kosta vad det vill. Han om någon, borde förespråka att vi som folkgrupp alla är assyrier, eller åtminstone inte särskilja oss med kommatecken.

Det enda rätta är att använda snedstreck (/) och inte komma tecken (,) mellan dessa olika benämningar, om man inte medvetet vill driva linjen att varje benämning representerar ett helt eget folk. Det är enda sättet att visa att vi är ett oskiljaktigt folk. Sen spelar det ingen roll hur många och vilka benämningar som används. Vi måste sluta att själva bidra till splittringen. I stället bör vi visa omvärlden att vi alltid syftar på ett och samma folk och det kan vi bara göra genom att använda snedstreck, inte kommatecken!