Seyfokonserten som anordnades i södertälje tidigare under våren blev inte den succé som arrangörerna hade hoppats. Men viljan att skapa nytt låter sig inte kuvas. ”Vi vill gärna fortsätta och hoppas kunna ordna nya tillställningar”, säger Hammurabi Bahe som är en av upphovsmännen.

Den åttonde maj i år hölls en speciell musikalisk tillställning i Folkets hus i Södertälje. Assyriska kulturföreningen i Södertälje stod bakom Seyfokonserten där nykomponerade stycken framfördes av en kör på 56 personer tillsammans med 13 musiker. Det var föreningens sätt att uppmärksamma det årliga minnet av folkmordet Seyfo.  Hammurabi Bahe är en av initiativtagarna till konserten.   – Jag vill hävda att den höll en hög nivå. Moussa Elias har presterat fint och blandat västerländskt och österländskt. Den instrumentala musiken återspeglade själen hos vår musikaliska kyrkoskatt, Beth Gazo, säger Hammurabi som samtidigt är besviken över det låga publikantalet. 

– Det skedde en olycklig dubbelbokning av lokalerna vilket ledde  till förseningar, en del blev upprörda och vände vid dörren. Men vi vet egentligen inte varför inte fler dök upp. Vi marknadsförde eventet mycket via media och i kyrkorna trots allt. Kanske är vi inte vana vid att lyssna på livemusik på det sättet, vi är mer vana vid att dansa till musik. Sen var det bra väder den kvällen och det spelade kanske också en roll, spekulerar han.  

De cirka 600 åhörare som dök upp är långt färre än vad man räknade med vilket medförde en ekonomisk förlust för föreningen. Hoppet och lusten att skapa är dock fortsatt stark hos Hammurabi och hans vänner i kulturkommittén. 

– Vi vill gärna fortsätta och hoppas kunna ordna fler musiktillfällen och om andra assyriska distrikt eller föreningar vill bjuda in oss för en föreställning så kommer vi gärna, meddelar Hammurabi Bahe.