I år är det 100 år sedan författaren Malfono Abrohom Gabriel Sawme föddes. Han vigde hela sitt liv åt att upplysa sitt folk om sin historia.

Den assyriske författaren Malfono Abrohom Gabriel Sawme (Sowmy) föddes 1913 i Midyad och gick bort 1996 i Sao Paulo, Brasilien. Åren 1919-1922 utbildades han i den legendariska assyriska skolan i Adana, som fostrade en rad andra berömda assyriska författare och patrioter under ledning av munken Yuhanon Dolabani (senare biskop av Mardin, d. 1969). 1949 utvandrade han till Brasilien. Som utbildad ingenjör och diakon var han med och byggde den första assyrisk-ortodoxa kyrkan i landet 1958, vigd efter Johannes Döparen.

1968 utkom den första delen av den historiska bokserien Mardutho d suryoye. Den följdes av 11 andra böcker. Assyriska riksförbundet publicerade hans sista bok 1996 som bär titeln Mthumoyutho d suryoye. Motarbetad av arabisk-språkiga församlingsmedlemmar ursprungligen från Homs fortsatte han ändå outtröttligt med att skriva och lära ut det assyriska språket.

Med sina böcker visade Malfono Abrohom Gabriel Sawme att assyrierna har rätt att skriva ned sin historia. Oräkneligt antal människor genom historien och inte minst i modern tid har skrivit om assyrierna, men få av dem är assyrier, och ännu färre är de som skrivit om assyriernas historia på assyriska.

Malfono Abrohom Gabriel Sawme bekräftade gång på gång i sina böcker det historiska faktumet att a:et i assyriernas självbenämning övergavs av dem själva, asuroye blev således suroye.

I år är det 100 år sedan han föddes. Hujådå vill hedra hans minne genom att publicera en nyskriven biografi om Malfono Abrohom G. Sawme (se pdf), skriven av hans söner Aniss och Peter Sowmy.

Malfono Abrohom G. Sawmes böcker finns att köpa hos Assyriska riksförbundet och i S:t Petrus bibliotek i Hallonbergen.

Klicka på nedan länkar för intervjuer med Malfono Abrohom G. Sawme, som MARA digitaliserat och publicerat på Youtube.

Intervju av Gabriel Afram, Radio Qolo

Intervju av Aziz Hawsho