Snart blir det nyår och efter det ännu ett nyår, det vill säga det traditionella assyriska nyåret Akitu som blir ett stort nationellt firande under 2014 om Riksförbundets planer infrias.

Det kalla vädret i Sverige tillåter inte det sorts firande av det assyriska nyåret Akitu ute i det fria som är vanligt i Assyrien där man har picknick med dans och musik. De flesta år firas Akitu genom små lokala arrangemang i Sverige. 

Under nästa år vill Riksförbundet se en ändring på detta. Planerna för ett nationellt firande har dragits upp och en stor mässhall som rymmer uppemot tvåtusen personer har bokats till lördagen den 29 mars i Södertälje. 

– Det blir ett tillfälle för många assyrier att samlas kring något positivt och hålla sin kultur levande. Det ska förhoppningsvis bli ett snyggt och underhållande arrangemang som ska locka många, säger förbundsordförande Afram Yakoub. 

I Australien firas Akitu årligen genom en stor utomhusfestival. I USA har assyrierna sedan flera årtionden en årlig ”Assyrian convention” med flera tusen deltagare. Trots det stora antalet assyrier i Sverige har ett liknande årligt event som samlar många inte blivit av hittills. Assyriska Riksförbundet hoppas därför att Akitufirandet blir till ett årligt evenemang som ska samla assyrierna i Sverige en gång varje år. 

På söndag hålls det första planeringsmötet och förberedelserna är redan igång för vad som kan bli årets assyriska event 2014.