Assyriska föreningen blev fylld till bristningsgränsen när folk från när och fjärran kom för att delta i nyårs-firandet som blev en riktig folkfest.

Över tusen personer uppskattas ha närvarat under lördagens Akitufirande i Södertälje som därmed tar plats som det största nyårs-firande i Sverige på väldigt länge. Särskilt från från Örebro och Eskilstuna kom många till firandet. 

– Många goda krafter samverkade för att göra det till den folkfest det blev, säger riksförbundets ordförande Afram Yakoub: ”Vi tar med oss viktiga erfarenheter när vi snart ska börja skissa på nästa års firande som vi vill ska bli större och bättre”.

Flera kända politiker talade under nyårsgalan, Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven, integrationsministern Erik Ullenhag och vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt. Samtliga betonade bland annat folkmordet Seyfo som en viktig fråga för svensk-assyrierna och Erik Ullenhag talade om vikten av Nineveslätten som en assyrisk provins i Irak. 

Isak Betsimon från miljöpartiet och Robert Hanna från folkpartiet som båda ställer upp i EU-valet fick applåder för sina löften att driva frågor som berör den assyriska folkgruppen.

Flera medier var också på plats och bidrog till att sprida medvetenhet om det assyriska nyåret. Assyria TV sände live på webben och fick många tittare från olika delar av världen. Expressen tv sände också live från eventet och har lagt upp ett inslag som kan ses. Ett tyskt TV-team från Europas största TV-nätverk kommer att använda delar av firandet i en kommande dokumentär. Länstidningen var på plats med reporter och fotograf.

Programmet började med en tyst minut för den nyligen bortgångne assyriske patriarken Zakka I Iwas.