När Turkiet välkomnade Sudans president, Omar Al Bashir, till Turkiet protesterade hela Europa. EU krävde till och med att han skulle gripas eftersom han är efterlyst för krigsförbrytelser i Darfur. Nu vill ACSA – Assyrian Chaldean Syriac Association – att Sverige ska avbryta Turkiets medlemsförhandlingar.

Sudans president Omar Al Bashir som är efterlyst för krigsförbrytelser i Darfur, skulle besöka Turkiet den 9 november för att delta i islamiska staters konferens. EU kritiserade detta hårt och krävde att Omar Al Bashir skulle gripas.

Först gick Turkiets president Abdullah Gül till motattack och hävdade att Turkiet är en suverän stat och att man motsätter sig att gripa Omar Al Bashir. Turkiet har varit medlem i Natomedlem och i Europarådet sedan 1950 och sitter i FNs säkerhetsråd. Det är detta man förstår av ordet suverän.

Nästa turkiska företrädare som skulle försvara Omar Al Bashir, var statsminister Erdogan, som sade:  ”Jag har besökt Darfur. Hur många ledare har besökt Darfur? Jag har inte sett något folkmord i Darfur. En muslim begår inte folkmord. Jag talar ofta med Al Bashir.”

I den chauvinistiska och islamistiska statsministern Erdogans ögon är det enbart ickemuslimer, såsom kristna, judar, buddhister etc som kan begå folkmord.

Turkiet förhandlar för att bli EU-medlem och får dessutom motsvarande 10 miljarder kronor i årligt bistånd.

Kommer vår utrikesminister Carl Bildt att blunda även för detta? Han tror nämligen, av hela sitt hjärta, att Turkiet kommer att bli en bro mellan öst och väst; något som har påståtts i mer än 200 år och som ännu inte har infriats.

Turkiet har aldrig i realiteten stått på västs sida och har aldrig i realiteten varit en sekulär stat. Turkiet hatar innerst inne alla värdegrunder som kommer från väst.

Omar Al Bashir tordes inte resa till Turkiet, när rykten spred sig att israeliska eller grekiska stridsplan skulle från luftrummet tvinga ned hans flygplan och att man skulle gripa honom.

Omar Al Bashir och andra sudanesiska efterlysta ministrar har tidigare besökt Turkiet flitigt. De som är krigsförbrytare i våra ögon är hjältar i turkiska statens ögon. Exakt som folkmördarna Talat Pascha och Enver Pascha. 

Avbryt medlemskapsförhandlingarna med Turkiet!

ACSA 
Assyrian-Chaldean-Syriac Association