Beväpnade personer attackerade ADO:s högkvarter i Qamishli under torsdagen och hotade spränga upp byggnaden, skriver nyhetskällan almahatta.net. Uppgifterna om gruppens tillhörighet går isär. (Uppdaterad)

Den oväntade attacken kom runt sex tiden på torsdagskvällen. En grupp män och kvinnor beväpnade med handgranater och automatgevär stormade Assyriska Demokratiska Organisationens högkvarter i Qamishli. Enligt flera nyhetskällor svor personerna åt ADO och hotade att spränga upp högkvarteret.

Almahatta.net uppger att angriparna kändes igen av ögonvittnen som tillhörande det av Dawronoye etablerade partiet SUP i Syrien. Nyhetssajten skriver att gruppen verkar ha trappat upp aggressionen sedan man ingått samarbete med de kurdiska partierna och att Dawronoye-gruppen nu agerar i enlighet med de kurdiska partierna.

Personerna som utförde attacken är själva assyrier och kända som regimanhängare, enligt Jamil Diarbarkarli, ADO representant i Turkiet. ADO:s medlemmar som befann sig inne i högkvarteret under attacken valde att inte ingripa mot angriparna. ADO uppger samtidigt att personerna inte tillhör Dawronoye-gruppen utan regimens så kallade shabiha. Dawronoye-gruppen har i ett pressmeddelande fördömt det faktum att de utpekats som ansvariga för attacken. 

Dawronoye-gruppen är en samlingsbenämning på en och samma gruppering som agerar under olika organisationsnamn runtom i världen. Bland de organisationer som gruppen kontrollerar ingår Suroyo-TV, European Syriac Union (ESU), Stiftelsen Suryoyo Media, Syriac Union Party (SUP), Syrianska-assyriska riksförbundet, Mawtbo Umthoyo d Bethnahrin (MUB) tidigare Gabo d Hirutho d Bethnahrin (GHB), Syriac National Council of Syria med flera.

I Syrien har gruppen ensam valt att ansluta sig till de kurdiska partierna och stödja bildandet av en kurdisk enklav i nordöstra delen av landet. Resterande assyriska partier och organisationer i Gozarto-området har inte gett sitt stöd till den kurdiska planen.  

Gruppens kontroversiella metoder har väckt frågetecken och fördömanden bland annat av Assyriska Riksförbundet i Sverige.