– Det kommer kännas som en begravning hemma hos mig i några dagar nu. Det säger kopparkonstnären, Afram Azri, efter att ha sålt ett par tavlor som han lagt ner mycket tid och hjärta på.

Assyriska gudar och gudinnor, assyriska flaggan samt krigare från förr. Det är ett urval av alla motiv som Afram Azris tavlor av koppar föreställer. De flesta är kopior av gamla, assyriska kostnärers verk.

– Jag vill hylla de, så att vi inte glömmer bort dem, säger Afram Azri.

Han befinner sig i Assyriska föreningen i Frölunda detta veckoslut, i mitten av mars, för att visa upp sin konst. Fader Abrohom Garis har just klippt av bandet och förklarat utställningen invigd. Många nyfikna personer droppar titt som tätt in för att beskåda verken. Syftet med utställningen är just att låta så många som möjligt att ta del av tavlorna. Och möjligtvis få sålt en och annan. Men det är inte det viktigaste för Afram Azri. Tvärtom så blir han väldigt ledsen när någon tavla säljs.

– Jag lägger ner all min kraft på en tavla under många timmar och sedan så kommer någon och köper den. På en sekund är den borta, bara så där, säger han.

Afram Azri har alltid haft ett brinnande intresse för konst. Redan som barn i Syrien så gick en hel del av hans tid till att rita och måla. Med åren blev han konstnär och hans verk var mycket omtyckta av omgivningen. Till en början så jobbade han med papper, penna och pensel. Men en dag kom vändpunkten.

– Jag såg en person ute som jobbade med att få fram olika motiv genom att banka på tunna kopparplåtar, berättar han.

Efter att ha iakttagit kopparkonstnären sattes hans fantasi i fart. Han skulle minsann också lära sig tekniken och så fort han kom hem så började han prova sig fram.

– Om man vill lära sig så går det, säger han.

Utan någon hjälp så lyckades han till slut få grepp om tekniken och därmed var han fast.

– Jag insåg tidigt att det här var min typ av konst, säger han.

Det allra svåraste med kopparkonst är alla detaljer.

– Dessa tunna ögonfransarna var pilligt att få till, förklarar han och demonstrerar på en av sina tavlor. Hans blick kvarstår en stund innan han fortsätter prata.

Detaljerna har varit den största utmaningen under de nästan 15 åren som han nu har jobbat med koppar. Hans drivkraft idag är att han tycker sig kunna styra materialet som han vill.

– Om jag har en idé i huvudet så kan jag få fram den i koppar, säger han och ler.

Uppskattning från omgivningen får Afram Azri i överdos. Många är stolta över hans konst, vilket även är en viktig förutsättning i hans fortsatta arbete.

– Det betyder att folk vill att jag ska fortsätta. Att de tycker att jag är duktig. Och då blir jag själv mer engagerad och satsar mer, säger han.

Till råga på allt så är kopparkonsten endast en hobby för Afram Azri. Till vardags jobbar han med att svetsa ungnar i hemstaden Märsta. När han kommer hem från jobbet så leder stegen oftast honom direkt ner till nedervåningen i hans hus. Det är där hans ateljé på 60 kvadratmeter ligger. Där spenderar han 2-3 timmar per dag med att slå i koppar. Utöver det så är han även gift och har tre barn. För många kan detta vara en omöjlig ekvation att få ihop. Men för Afram Azri är det inget problem.

– Istället för att sitta i en förening och slösa min tid på att spela kort så är jag i min ateljé, säger han.

Familjen hinner han också med. Som tur är så är hans fru minst lika förtjust i hans konst som honom själv.

– Hon står alltid brevid när jag jobbar i ateljén, berättar han och för en stund hamnar hans tankar bortom rummet.

– Jag tänker på hur hon kommer reagera när hon får höra vilka tavlor jag har sålt. Hon kommer bli lika ledsen som mig, säger han.

Hela familjen Azris hem är satt att passa kopparfärgen. Vinrött och svart är genomgående färger. På de allra flesta väggar hänger Afram Azris konst. Och tröttnar gör de inte.

– Vi vill ha mer och mer, säger kopparkonstnären och ler stolt.