Sex månaders bankande i koppar. Smuts under naglarna varje dag. Synbesvär. Och dubbla jobb.
Det är priset kopparkonstnären Afram Azri har betalat för att skapa en ny konstutställning om assyrisk kultur och historia. På fredag är det invigning.

Afram Azri har tagit ledigt från sitt jobb som svetsare i några dagar. Han behöver tid för sitt andra ”jobb”. Tid till att förbereda utställningen av sina nya tavlor. Han har ägnat 4-5 timmar dagligen för att med särskilda verktyg banka fram formerna som kommit att bli alltifrån assyriska krigare och symboler, till skeenden från historien.
För första gången ska han låta en publik ta del av de verk som han lagt ner hjärta och själ i det senaste halvåret.
– Det känns tomt nu när jag har burit ut tavlorna ur ateljén. Som om familjen ska flytta ut ur huset, säger Afram Azri.
Det vore konstigt om det gick honom obemärkt – över 300 kilo koppar har förflyttats från familjens hus i Märsta till Assyriska Föreningen i Hovsjö.

Det är i samband med firandet av Assyriska Demokratiska Organisationens 50års-jubileum som Afram Azri ska ha sin invigning. Assyrier från olika delar i världen är på väg för att delta på festivalen och han ser det som ett ypperligt tillfälle att visa upp sin konst.
– Men mitt namn och min konstinriktning är redan erkänd bland många även utomlands. ”Kopparmannen som gör assyriska tavlor” brukar de säga, berättar Afram Azri. 
Sedan starten för 16 år sedan har han bland annat varit med på TV i Syrien och haft utställningar på olika ambassader och föreningar.

Trots att han för många är känd för sina assyriska tavlor så är det inte de enda motiv han jobbar med. Kvinnokroppen är en annan specialitet. Under den kommande invigningen har han dock enbart valt att visa assyriska tavlor. Både nya och tidigare sedda motiv. Men ingen tavla är en annan lik eftersom att allt görs för hand.
– Samma motiv kan göras på många olika sätt, säger Afram Azri.
– Jag leker med olika sorters koppar och får fram olika nyanser, detaljer och mönster, säger han.
Och det är just de många möjligheterna med koppar som Afram Azri ser som en utmaning. Och sporre.
– Jag lär mig nya saker hela tiden.
Har du funderat på att byta ut koppar mot något annat material?
– Nej!
– Jag gillar koppar. Man kan stå och titta på det hur länge som helst utan att tröttna. Koppar inger lugn.