Hanna Al-Haek har målat sedan 1957 och har hunnit fylla 66 år. Ännu har han inga planer på att trappa ner. ”Först vill jag dela med mig av allting jag har inom mig”, säger han. Al-Haek är aktuell med sin nya utställning Alla tiders passion.

Hanna Al-Haek föddes i Syrien och flyttade till Sverige 1977 och hade sin första utställning i Flen 1978. Sedan dess har han ställt ut sin konst i en rad europeiska länder. Just nu pågår hans utställning Alla tiders passion på galleri Kretsen. En utställning där Hanna Al-Haek samlat verk från hela sin långa karriär, något
som inte var helt enkelt för den produktive konstnären.

– Alla konstverken ville vara med och de började försöka knuffa ut varandra. Det var en lång, svår process att bestämma vilka som skulle vara med. Jag var i ateljén till efter midnatt hela sista veckan innan utställningen.

Tonen i tavlorna är dov, samspelet mellan färgerna välbalanserat och penseldragen utstrålar harmoni och lugn. I alla fall för SP:s utsända. Hanna Al-Haek tycker att varje människa ska bilda sin egen uppfattning om verken.

– Det ligger i betraktarens öga att avgöra vad en tavla betyder. Betraktaren ska bygga en dialog med konsten och en monolog med sig själv.

Trots att han varit aktiv i så många år gör han inga försök i att trappa ner på sitt skapande. Snarare tvärt om. Hanna Al-Haek pekar mot sitt hjärta.

– Jag kommer pensionera mig när jag inte har någonting kvar här.