Han utmärkte sig själv som kung över hela världen. Vem var Ashurbanipal?
En krigare. En vetenskapsman. En imperieledare. En kungamördare. En lejonjägare. En bibliotekarie.

Ja, så lyder beskrivningen om Ashurbanipal av Det brittiska museet i London. Från den 8:e november 2018 fram till 24:e februari 2019 har Brittish Museum en speciell utställning tillägnad Ashurbanipal. Kung över hela världen och kung över Assyrien.

Ashurbanipal regerade i Assyrien mellan åren 669 – 631 f.kr och ansågs som den mäktigaste mannen i hela världen. Under hans styre upplevde det assyriska riket sina absoluta glansdagar och riket sträckte sig från östra medelhavets stränder till bergen i västra Iran och inkluderade även under en tid stormakten Egypten.

Ashurbanipal var kung över det Neo-assyriska imperiet och huvudstaden Nineve var världens största stad. Ashurbanipal var ingen blyg kung och han kallade sig själv för kung över hela världen, något som inte var långt ifrån sanning. Det var dock inte menat att han skulle bli kung då han var en av de yngre sönerna till den dåvarande kungen.

Han skulle inte bli konung

När Ashurbanipals äldre bror dog lät hans far Esarhaddon tronen passera till Ashurbanipal istället för den näst äldsta brodern Shamash-shum-ukin. Ett ganska djärvt drag av Esarhaddon vars egen far blev mördad av sina söner då han lät det yngre syskonet ta över tronen (d v s Esarhaddon).

För att gottgöra sin äldre son lät han Shamash-shum-ukin ta över som kung över Babylon. Vid denna tidpunkt var Babylon dock en del av Assyrien och han skulle behöva svara inför sin yngre bror, något som senare skulle leda till att spänningar kom att uppstå bröderna emellan.

När Ashurbanipal blev krönt som prins började han sin träning inför sin kommande roll som konung över Assyrien. Han lärde sig kunglig etikett, viktig militärträning och han fick lära sig om dåtidens av vikt ansedda vetenskap.

Han jobbade som befälhavare för spionerna till den kungliga tronen (för sin fader Esarhaddon) och samlade med hjälp av sina agenter utspridda över olika riken information om grannar, fiender, vänner och invånare. Detta hjälpte Ashurbanipal att utveckla en nyttig kunskap om det imperium som han senare skulle komma att styra över.

Ashurbanipal på lejonjakt

Världserövraren

Ashurbanipal är känd för att vara en av Assyriens främsta konungar. Han jagade lejon och erövrade nationer och både lejonen och länderna kom att bli hans enkla byten. Ashurbanipal var känd för att vara hänsynslös och brutal mot sina fiender. Det sägs till och med att han lät tränga en hundkedja igenom en besegrad kungs käke för att låta honom leva som en hund till honom. Ashurbanipal tog över delar av Egypten, en samtida stornation som inte många kunde rå på.

När staten Elam försökte göra uppror mot Assyrien krossade Ashurbanipal deras motstånd. Elamiternas konungs huvud fördes till palatser i Nineveh där det hängdes upp på ett träd i trädgården som dekoration. En varning för andra konungar – att inte väcka ilskan hos konungen över världen.

Hans bror, regent över Babylon, kom senare att konspirera mot och attackera Ashurbanipal med hjälp av andra allierade. När Ashurbanipal upptäckte hans komplott belägrade han Babylon i två år. Hans bror brändes ihjäl då han försökte fly från palatset och hans andra konspiratörer besegrades.

Forskaren och bibliotekarien

Allt som oftast nämns hemskheter och brutalitet i samband med assyriska konungar och det assyriska riket, i synnerhet med Ashurbanipal. Detta var dock ingen ovanlig företeelse och om man läser om vilket annat samtida rike eller stat så kommer liknande händelser, med andra namn, att förekomma.

Det som utmärkte Assyrien som stat och många av dess härskare var strävan efter kunskap och insikten om att kunskap är makt. Något som tydligt går att utläsa från Ashurbanipals handlingar och inskriptioner. Den assyriska konungen byggde var lika skicklig med sin penna som med sitt svärd och han älskade att läsa och för den passionen lät han bygga världens största bibliotek.

Ashurbanipal utvecklade det första systematiskt katalogiserade biblioteket i världen. Han lät kopiera varje bok som fanns och sände missionärer utöver hela världen för att samla kunskap till det assyriska riket. Totalt samlade hans bibliotek hundratusentals lertavlor, varav omkring 30 000 nu finns på det brittiska museet.

Delar av Ashurbanipals bibliotek vid British Museum i London

Vill du veta mer om Ashurbanipal?

Trots hans långa och framgångsrika välde är Ashurbanipals död ett mysterium för många. Du kanske aldrig får veta orsaken till hans bortgång men en sak är säker. Genom att gå på utställningen får du bevittna historien om kungen, jägaren, forskaren och regenten som kom att bli kung över Assyrien och hela världen.

 

För mer information och för köp av biljetter besök British Museums hemsida.