Journalisten Shamiram Demir och fotografen Erik Abel dokumenterade sin resa genom Turabdin under hösten 2010. Nu ställer de ut en unik foto-utställning för att med bilder berätta om assyriernas återtåg till Turabdin.

Den svensk-assyriska journalisten Shamiram Demir och fotografen Erik Abel besökte många olika platser och samhällen i Turabdin i norra Assyrien. Med utställningen ”Tillbaka till Turabdin” vill de förmedla det begynnande återtåget till Turabdin. Assyrier från olika europeiska länder har under de senaste åren börjat återvända till byar och samhällen de tvingades lämna årtionden tidigare. Även om det skrivits en del artiklar om återvandringen har ingen tidigare försökt porträttera återvändarna, deras mål och drömmar. Utställningen är därför unik i sitt slag och erbjuder besökaren ett nytt perspektiv.

Utställningen, som stöds bland annat av Assyriska Ungdomsförbundet, kommer att öppnas den 3 april med vernissage mellan klockan 18:00-21 på Frölunda Kulturhus. Uställningen pågår mellan 4-30 april på Frölunda Kulturhus. Det är för närvarande inte klart om utställningen kommer till andra delar av landet.