Regissören Riad Asmar har många mål med sin första produktion, filmen Akitu. Ett av de är att nå en bredare icke-assyrisk publik, berättade han under en smygvisning av filmen i Stockholm nyligen.

En ny assyrisk film har sett dagens ljus. Filmen Akitu som är producerad av Riad Asmar hade nyligen en smygvisning i Stockholm. Handlingen utspelar sig i Belgien där Riad är bosatt och verksam. Arbetet med filmen började för cirka tre år sedan. Riad Asmar hade producerat flera musikvideor för assyriska sångare och nu ville han uppfylla sin dröm att skapa en assyrisk film. Med stor vilja och målmedvetenhet är han nu i mål med dramafilmen Akitu. 

Efter smygvisningen i Stockholm är många av de närvarande överens. Filmen håller hög artistisk nivå och är tekniskt sett i nivå med många Hollywood-produktioner. Men det är inte många som vill påstå att de förstått budskapet i filmen. 

– Den känns väldigt europeisk, jag skulle vilja se den igen innan jag kan uttala mig om själva handlingen.

Senare under frågestunden efter visningen i Stockholm intar Riad Asmar scenen tillsammans med några av skådespelarna.

– Just nu arbetar vi med att anmäla filmen för deltagande i olika filmfestivaler runt om i världen och det känns naturligtvis mycket spännande säger han och medger samtidigt att Akitu i första hand är tänkt att tilltala en icke-assyrisk publik.