Den 17 juli 2010 samlades ledare, kockar och deltagare ifrån olika delar av vårt avlånga land för att tillsammans spendera nio dagar i Flen. Deltagarna ifrån Hallunda, Södertälje, Upplands Väsby, Norrköping och Linköping samlades tidigt i Ansgarsgården för att påbörja Akkad Sommarläger 2010.

Innan ett läger har man olika förväntningar på hur det kommer att vara – redan första dagen brukar man få en indikation på hur helheten kan komma att se ut. Lägrets första dag började bättre än förväntat och då började man ana att detta ungdomsläger skulle bli speciellt…

Första dagen, en lördag, var precis som en första dag skall vara, dela in deltagarna i rum och grupper, packa upp, äta, gå igenom lägrets upplägg och schema för att sedan avsluta med lära-känna-lekar. Stressigt och roligt på samma gång. Däremellan hann vi med den första deltävlingen i 8-kampen som var Jeopardy. Jeopardy var starten på en lång batalj mellan de sex grupperna som fick en avslutning värdig detta läger, mer om det senare.

Andra dagen började i klassiskt lägermanér: väckning, nationalsång och frukost. På detta sätt började vi dagen varje dag men där enda skillnaden idag var att de fick ledigt ifrån deras grupparbete efter frukost. Grupparbetet var något vi valde och fokusera på i år istället för att enbart ha föreläsningar. Vår idé var att deltagarna själva skulle få söka, bearbeta och presentera information för varandra utifrån en given frågeställning. Med fokus på grupparbetet valde vi att endast ha fyra föreläsningar på schemat och först på tur var Assyrier Utan Gränser där Robil Malki och Lovisa Bethmorad berättade om AUG:s verksamhet.

Extra trevligt var det att föreläsningen hölls utomhus. Under dagen hann vi även med fotbollsturneringens gruppspel där Naramsin Poli stod för en stor del av underhållningen. Precis som en riktig kommentator serverade han oss spelarintervjuer, halvtidsunderhållning, reklaminslag och mycket mer. Kvällen avslutades framför lägerelden där Ninib och Sigge berättade historier. En minnesvärd historia var den oändligt låååånga (!) berättelse där slutet gav upphov till många häftiga och besvikna reaktioner. Mer än så kan jag inte säga.

Tredje dagen fick vi ett besök av AUF som berättade om sin verksamhet. Föreläsning avslutades med att AUFs ordförande Sanharib Chamoun och deras kassör Mano Barmano delade ut presentpåsar med en massa olika innehåll, glädjefnatten bland deltagarna gick inte och ta miste på, lite Oprah-Whinfrey-delar-ut-gratis-saker-till-publiken-känsla över det hela… När alla inspekterat klart sina påsar som bl.a. innehöll assyriska-vimpel och assyriska-handduk var det dags att avsluta fotbollsturneringen – vi var framme i slutspelet.

Hylla de som hyllas bör, men denna gång är det inte vinnarna utan den som skall ha stor eloge är ingen mindre än Ilona Dag som tappert offrade sig för lagets bästa och räddade en stenhård projektil som var på väg in i mål. En stukad handled, ett kort sjukhusbesök och lite bandage senare var vi tillbaka till lägret där alla precis ätit klart sina grillade hamburgare. Vi fick veta att det smakade gott…

Nästa dag, fjärde i ordningen, var det dags för ytterligare en föreläsning och denna gång var det Yilmaz Kerimo som ställde upp och berättade om hans väg in i riksdagen och hur han bidrog till Seyfo-erkännandet. Applåderna avlöste varandra gång på gång och det med rätta!

Dagen hade börjat bra men deltagarna hade ingen aning vad som väntade dem, för medan deltagarna spelade fotboll och volleyboll höll vissa av ledarna med Sargon och Kima i spetsen på att förbereda ett Beachparty som utvecklade sig till något alldeles speciellt. Det var bland det bästa jag varit med om i lägersammanhang, en strandfest där bryggan utgjorde dansgolvet, där brasan framför dansgolvet var formad efter assyriska flaggan och där dekorationerna bestod av en massa levande ljus och marsaller.

Atmosfären var något jag inte sett tidigare på ett sommarläger och stämningen var påtaglig. Som grädde på moset rundade vi av festen med att sitta runt brasan och lyssna på assyrisk musik och lite äldre lugna klassiker med bl.a. Michael Jackson. Hur mysigt som helst när de flesta började sjunga med. Det må vara en klyscha men för att förstå hur bra den kvällen var måste man ha varit där.

Dag fem var kommen och nu var det dags för det efterlängtade vattenkriget där även ledarna skulle få vara med och hjälpa sina lag. När vi hade fyllt klart 2000 stycken vattenballonger körde vi igång. Till tonerna av krigsmusik, rock och lite annat stämningshöjande fick lagen möta varandra i matcher om 3 heat. Reglerna var enkla: 25 ballonger var och den som tar flaggan till sin bas eller slår ut alla motståndarna vinner. Tillslut var de två lag kvar, grupp Sanharib mot grupp Tiglat-Pileser.

Finalen skulle avgöras i ett endaste heat och varje lag fick hela 70 ballonger var. Ballongerna flög hej vilt lite överallt och när all rök (eller vatten om man så vill) hade lagt sig stod grupp Sanharib som segrare. Innan dagen var till ända var det dags för ytterligare en deltävling i 8-kampen, nämligen Filmtävlingen som bestod av fyra deltävlingar. Filmtävlingen gick ut på att deltagarna skulle svara på 10 filmfrågor, 10 olika filmcitat, 10 soundtrack och 10 filmklipp. Segrarna denna gång var grupp Assarhaddon.

Den sjätte dagen började med lite besök ifrån utomstående för att sen fortsätta med en högintressant föreläsning av Afram Baryakoub. Diskussionerna var vilda och intressanta om vårt folks namnkonflikt och jag tror att många av deltagarna fick flera av sina frågetecken uträtade. Nästa aktivitet på tur var assyriska 5-kampen där Andreas och Naramsin hade förberett en rad olika tävlingar som till sist avgjordes med en stafett som bl.a. innehöll simning och kanotrace. Dagen fortsatte sen med grillparty och födelsedagsfirande där våra kockar hade förberett allt ifrån köttbitar, grillade grönsaker till tårta och annat gott.

[FOTNOT: Imorgon publiceras fortsättningen av denna artikelserie; Akkad Sommarläger – Ett läger att minnas…]

Fakta Akkad sommarläger


Anordnare: Assyrien Kulturcenter i Botkyrka
Period: 17 – 25 juli 2010
Plats: Ansgardsgården nära till Flen
Antal deltagare: 38 ungdomar (13-20 år)
Antal ledare: 8
Antal kökspersonal: 4
Föreläsare: Sanharib Shamoun, Mano Barmano (AUF), Lovisa Betmorad, Robil Malki (AUG), Yilmaz Kerimo (Riksdagsman), Afram Yakoub (författare, journalist).

Gabriel Baryawno
Huvudledare