Lägret hade nu nått sin sjunde dag där Gåtjakten stod högst upp på agendan. Ninib hade förberett en gåtjakt utan gränser, deltagarna fick mer än en gång ta sig till andra sidan sjön för att försöka lösa gåtan som tar de till nästa gåta (o.s.v.) och som tillslut skall leda dem till den eftertraktade skatten och nya poäng i 8-kampen.

Även ledarna fick vara med och jag märkte tidigt hur långt vissa deltagare var redo att gå, vissa välte sina kanoter och förlorade sina kära mobiler (vad gör man inte för sitt lag), vissa kämpade ensamma mot alla andra (grymt jobbat Tigge) och andra råkade hjälpa andra lag istället för sitt egna (vad gör man inte för sin huvudledare). Vinnare?

Skrällgänget Hammurabi som tillsammans med sin ledare Andreas hade gett upp innan första gåtan ens var läst, en stor seger för gruppen och ledaren, om än mer symboliskt än poängmässigt, det var här de förstod att även de kunde vinna den totala 8-kampen, om än lite försent bara. Kvällen avslutades magnifikt med grillad tjockkorv och utomhusbio, ja ni läste rätt. Vi tog ut all film- och musikutrustning, satte oss runt brasan och tittade på American History X på storbild. Rekommenderas starkt!

Så var vi då framme i vår åttonde dag, tillika vår sista heldag på lägret. Idag skulle grupperna presentera sina grupparbeten efter lunch. Många var nervösa, vissa mer än så men resultatet var hur imponerande som helst. De har verkligen jobbat hårt med sina frågeställningar och personligen har det varit en fröjd och se hur mycket tid som lades ner på detta under lägret. Att sedan presentera sitt arbete som de gjorde är inte enkelt, att stega fram och hålla en presentation framför ett helt läger är imponerande och detta klarades av galant. Vissa valde att presentera sitt arbete genom ett kort föredrag medan andra valde andra presentationsformer, som t.ex. grupp Assarhaddon.

De hade förberett en debatt vilket blev en uppskattad variation. Konceptet grupparbete istället för mycket föreläsningar var lyckat och det tyckte även deltagarna, de kände mer motivation inför denna form när de tillsammans i gruppen fick stå för lärandet genom att hitta information och bearbeta denna.

Samma dag skulle alla grupper stå för ännu en presentation, denna gång med lite mer komiska inslag (förutom grupp Assarhaddon som inte riktigt kunde släppa grupparbetet). Vi fick bland annat se några riktiga klassiker i form av en redan kultförklarad sångtext, ett filmklipp som lockade fram mycket skratt och annat smått och gott. Hela talangjakten avslutades med Assarhaddon som istället för något roligt valde att hålla en föreläsning om assyrierna och allt som rör folket.

Talangjakten var den sista deltävlingen i 8-kampen vilket betydde att vi nu kunde avslöja de stora vinnarna. Spänningen var stor och det var ytterst jämnt in i det sista. När sista trumvirveln hade spelats fick grupp Tiglat-Pileser veta att de stod som segrare. Jublet var högt och Nemrod kunde konstatera att han äntligen fick vinna efter flera segerlösa läger. Stort grattis till Nemrod och resten av gruppen! Natten och hela lägret avslutades traditionsenligt med en värdig avslutningsfest. Det var inte många som fick någon sömn alls efter festen och därför kan sista dagen sammanfattades med att den helt enkelt inte innehöll så mycket mer än stress, städning och gruppbilder. Till slut lämnade vi Ansgarsgården den 25 juli efter många kramar och farväl.

Det känns som att jag har skrivit hur mycket som helst men det finns fortfarande mycket att berätta som jag av utrymmesskäl bara kan nämna lite lagom snabbt, så här får ni en snabb genomgång i vad Akkad sommarläger hade att erbjuda bakom kulisserna:

Waka Waka-besatthet, kioskrörelse som fått en egen facebookgrupp, uppmärksamhetskomplex, sömnlösa nätter, dialektkonflikter, sämsta korttricken någonsin som ändå gick hem, grodor i duschen, en omtalad iPhone och till sist: skräckhistorier utan skräckinnehåll, tawle-turnering utan segrare och gåtor utan lösningar…

Akkad sommarläger 2010 har redan satt sina tydliga spår hos både deltagare och ledare. Som huvudledare lägger man ner mycket tid för att ett läger ska inspirera deltagarna på olika sätt och därför är man oerhört nöjd med ett läger när man hör att ungdomarna vill engagera sig i föreningen och att de har förstått vikten av att ha en stark assyrisk identitet. Det var för detta ändamål AKCs ungdomsstyrelse i mars valde att satsa på ett storslaget sommarläger och jag kan med gott samvete konstatera att vårt mål uppnåtts och detta med råge.

Med det sagt vill jag passa på att tacka samtliga ledare, föreningar och organisationer (Assyriska Ungdomsförbundet i Sverige, Assyriska Ungdomsdistriktet i Stockholm och Fjällkoloni) samt alla andra som bidragit på sitt sätt till detta läger.

Ett speciellt stort tack ska våra kockar Ferit, Jeannette, Meryem och Ashur ha som gjorde så mycket mer än vad vi någonsin kunde förvänta oss. Deras prestation i år var helt klart något utöver det vanliga, inget annat går att säga om kockar som vaknar en halvtimme tidigare för att göra omelett till alla deltagare fastän det inte ens finns på menyn… och detta är bara ett av väldigt många liknande exempel!

Det största tacket ska dock våra kära deltagare ha, ett helt underbart gäng ungdomar som gjorde detta läger till vad det tillslut blev, ett läger att minnas…

Med dessa ord sätter vi punkt för denna text och Akkad Sommarläger 2010.

Gabriel Baryawno
Huvudledare