Göteborgskan och kristdemokratiska riksdagskvinnan Anneli Enochson har sedan länge engagerat sig för det assyriska folket. Genom sitt arbete i Svenska Kommittén för assyrier (SKA) är hon med och lyfter fram dom assyriska frågorna på riksnivå. Anneli har en imponerade mängd motioner och frågor till olika ministrar i frågor som rör assyrier.

Det var först och främst den stora gruppen assyrier i Göteborg som väckte hennes intresse.

– Jag menar, handla pizza hos en assyrier har man gjort i många år, men det blev Seyfo frågan som verkligen fick upp mina ögon för er. När jag satt i riksdagen och fick se en filmvisning om folkmordet i Frölunda kulturhus för flera år sedan insåg jag vilken enorm katastrof som har drabbat er.

Sedan dess har Anneli fått hjälp av Margareta Viklund, också kristdemokrat och nuvarande ordförande för SKA, att sätta sig in i dom assyriska frågorna. Anneli Enochson är väldigt medveten om förtrycket mot assyrierna i dagens Mellanöstern och är därför väl medveten om nödvändigheten av en assyrisk provins i norra Irak.

– Jag var i Ankara och Istanbul i april i år med en parlamentarisk grupp där vi mötte assyriska flyktingar. Vi lovade dom att vi ska arbeta för en assyrisk provins i norra Irak, det är en viktig politisk fråga som jag tänker driva väldigt hårt under nästa mandatperiod.

Lokalt vill hon se till att ett assyriskt ålderdomshem byggs i Göteborg då det redan finns ålderdomshem för spansktalande, judar och finnar. Anneli Enochson känner att hon har stöd från assyrierna i Göteborg inte minst då många av dom delar den kristdemokratiska värdegrunden som bland annat innebär att äktenskapet ska förbli enbart för man och kvinna.

Som nummer två på kristdemokraternas riksdagslista är det inte helt säkert att hon väljs in i riksdagen. Minst två tusen röster behöver hon för att komma med en andra period. För att lyckas har Anneli dragit igång en personvalskampanj med hjälp av familj och vänner.