I april sprang man för S:t Gabriel i holländska Enschede. I helgen sprang assyrier i Europas huvudstad, Bryssel, för att sända ett nytt budskap till sitt folk och till hela världen. Budskapet var ”Assyrier går sträckan” för en ljusare framtid för det assyriska folket.

Dagligen nås vi av dåliga nyheter från vårt hemland. Assyrier dödas nästan varje dag i Irak. Många av dem har tvingats lämna sina hem i rädsla för sin säkerhet. De som måste lämna sitt land fortsätta att leva i flyktingläger, i länder som inte ger dem några rättigheter.

För att få publicitet för assyriernas situation har Seyfo Center tillsammans med den Assyriska Ungdomsförbundet i Europa organiserat maratonlopp under de senaste åren i Holland och andra europeiska länder.

Årets lopp i Bryssel var kraftfullt. Den följdes av vuxna och barn som bar färgglada t-shirts, viftade med assyriska flaggor och ackompanjerades av assyrisk musik. I år sprang man för framtiden för det assyriska folket. 10.000 löpare, varav ett stort antal assyrier, deltog i loppet. Loppet lockade till sig en publik på omkring 70.000 personer.

– Ett av de budskap vi avsåg att ge var ett uppvaknande till vårt eget folk, säger Sabri Atman, språkrör för Seyfo Center.

Atman tycker att det är synd att en stor majoritet av vårt folk är ”åskådare” när det gäller våra etniska och mänskliga rättigheter, att dessa inte vill ta något ansvar.

– I dag lever vårt folk i USA, Kanada, Australien och Europa, liksom i vårt hemland. Vi har stora möjligheter att lösa våra frågor och de utmaningar som ligger framför oss om vi förenar våra krafter. ”Åskådarna” måste ta ansvar. På detta sätt kan vi lösa vår svåra kamp. Det finns ingen anledning att tala med stolthet om vårt förflutna om vi inte inser vilka vi är idag och hur vi kan gå vidare, säger Atman.

Den som vågar kämpa kan förlora, den som inte kämpar har redan förlorat.