Alarmerande uppgifter från Sakos besök till Paris där han på ett aggressivt sätt ställt communityn inför ett ultimatum.

Patriarken för de östassyriska katolikerna, Louis Sako har nyligen avslutat ett besök till assyrierna i Paris. Uppgifterna om hans besök visar på en mycket aggressiv person som försöker splittra folkgruppen till vilket pris som helst.

Insatta personer från Paris som Hujådå har varit i kontakt med har berättat att Sako höll ett informationsmöte i kommunhuset i stadsdelen Sarcelles. Han ställde dock ett villkor för sitt deltagande; ordet assyrier får inte förekomma och benämningen ”Assyro-Chaldéens” ska endast vara ”Chaldéens”.

I separata möten med ledare för de assyriska organisationerna har han sedan ställt ett skarpt ultimatum; ”den som inte går med på att sluta använda ordet assyrier får söka sig till en annan kyrka, den personen har ingenting i vår kyrka att göra”.

Den kontroversiella patriarken har använt en rad metoder för att tvinga på den assyriska communityn i Frankrike sin separatistska agenda. Han har i ett fall talat med en äldre inflytelserik assyrier vars barn är aktiva i assyriska frågor och bett denne att ”prata dina barn till rätta, de får lägga av med det där”. Han har även försökt bluffa och utnyttja folkgruppens okunskap kring politik genom att hävda att han ska få det franska parlamentet att göra om folkgruppens officiella namn till ”Chaldéens”.

Sako har även använt sin släkting som finns i styrelsen i en av organisationerna i Paris för att förmå den organisationen att ansluta sig till hans separatistiska agenda.