Assyrien kulturcenter har anordnat sommarläger för barn och ungdomar ända sedan föreningen bildades 1997. Med åren har en know-how växt fram bland föreningens aktiva medlemmar kring hur man lyckas med ett sommarläger för barnen. Den kunskapen användes flitigt denna sommar och gav riklig utdelning till alla inblandade. På fredagen den 29 juni återvände nöjda ledare och glada sommarbarn från ett synnerligen lyckat läger.

I år hade AKC samarbetat med Assyriska kulturföreningen i Norrköping kring lägret. Föreningarna slog ihop sina barngrupper och anordnade det lyckade gemensamma lägret. Dock var lägrets första tre dagar i form av konferens för äldre ungdomar över 13 år.

Konferensen hade planerats i samarbete med ABF i syfte att, under tre dagar informera ungdomarna om olika viktiga ämnen. Historisk överblick om föreningslivet i Sverige, föreningslivet hos assyrier i sina hemländer, information om ABF, varför bildar man en förening, hur fungerar olika möten inom föreningar – var några av de teman som konferensen och läger dagarna innehöll.

Som föreläsare till dessa ämnen anlitades ledare som hade kunskaper i vissa ämnen men även bjudit Meryem Demirel från Norrköping som är ledamot i ABF centralstyrelse samt Aziz Hawsho från Norsborg, kunnig i assyrisk historia etc.

Alldeles utanför Flen, omgivet av en sjö, hästhagar, skog och öppna fält ligger rymliga Ansgarsgården. Under fem dagar fick 62 barn och ungdomar i åldrarna 8-16 år njuta av den underbara svenska sommaren. Med ett team på 8 ledare med varsin assistent var barnen i många trygga händer.

Lek och allvar, skoj och bus; mat och sömn – inget fattades. Efter väckningen klockan åtta stapplade barnen fram till samlingsplatsen utanför matsalen, men först ett par joggingrundor runt gården därefter en välförtjänt frukost i den fina rymliga matsalen. Efter frukosten tog ledarna fram sina välgjorda scheman. Så avverkades dagen ömsom i lek ömsom i lärande. Små stunder av nyttigt lärande om assyrisk historia, språk och annat användbart följdes av långa stunder med lekar och bus.

Maten. Den goda maten som serverades av våra fyra mattanter, under ledning av Jeanette Kahlaji som var köksansvarig, var alltid lika god och hälsosam. Under frukost, lunch, middag och mellanmål serverades vi omtyckta maträtter av våra omtyckta mattanter. Behöver man säga att de assyriska vinblads dolmarna var pricken över i:et?

Många av de små har aldrig varit på läger. Ett par av dem grät efter sina föräldrar de första dagarna. Sen tog glädjen över. Nya kompisar, nya msn adresser och mobilnummer att lägga till sina listor. Deras förhoppning är att träffa varandra under nästa sommarläger igen. Eller åtminstone under återträffen som planeras ev. under augusti. 16 barn och ungdomar från Norrköping fann 46 barn och ungdomar från Stockholm och tillsammans fann dom glädjen som kan finnas i varje sommarläger – bara de vuxna har förberett allting väl.

Spökhistorier nere vid sjön framför en pyrande lägereld, fotbollsspel med bara fötter på den gräsmattan, femkamp, disco framträdanden, spöktåg i den mörka skogen mitt i natten, paddling och volleyboll. Allt detta och mycket mer fanns det tid för. Det fanns även tid för föräldrarna att komma och hälsa på sina barn och se dom uppträda.

Men allting kan ju inte ha varit perfekt… tänker du som läsare. Självklart inte, barnen var högljudda, mattanterna var bitvis överbelastade, koncentrationen under de allvarliga stunderna kunde ha varit bättre, alla talade för lite assyriska och barnen fick därmed inte träna upp sitt hemspråk tillräckligt, men… det var ju så kul och lyckat så att de få tillkortakommandena knappt störde oss. Även solen har sina fläckar. Men till nästa sommar kan alla vara säkra på att vi tar ännu ett steg mot det perfekta sommarläget.

Faktaruta om konferens och Sheino sommarlägret:

ArrangörAssyriska Kulturföreningen i Norrköping (AKN)Assyrien Kulturcenter i Botkyrka (AKC)
PlatsAnsgarsgården utanför Flen
Period24 – 29 juni 2007
Antal deltagare62 ungdomar i åldrarna 8 – 1616 från AKN46 från AKC
Antal ledare8
Antal ledarassistenter7
Antal kökspersonal4
LägerchefElisabeth Nison
Assisterande lägerchefBethnahrin Hawsho
LedareEmanuel Elias                   Aziz Duzgun                  Melisia Hawsho                Lucy Jano                          Afram Yakoub                Gabriel Baryawno            
LedarassistenterGabriella TurgaySara kerimo   Sebrin Poli                      Kinora Poli                    Sargon Garis                  Sharbel Yakoub  Markus Baryousef
KökspersonalJeanette Kahlaji  (köksansvarig)Ferial MakdessiMeryem MadoSuraya Lahdo