Filmen ”Kampen för en ny chans!” är en ny dokumentär om assyrier på flykt från Irak. Leyla Assaf-Tengroths film premiärvisas ikväll på Estrad i Södertälje. Efteråt blir det en paneldebatt om situationen i såväl Mellanöstern som i Sverige.

Leyla Assaf-Tengroth, som själv är assyrisk maronit, kände sig väldigt ledsen när hon insåg hur den kristna befolkningen i Mellanöstern alltjämt försvinner från området.

– Det är inte bara en religion som försvinner, i många länder utgör dessa människor ursprungsbefolkningen. Det är en stor skatt, ett stort arv som försvinner med dem, berättar Assaf-Tengroth.

Syftet med Assaf-Tengroths film är att uppmärksamma att kristna assyrier fördrivs från sina hemländer i Mellanöstern, inte i mening att anklaga, utan snarare att visa hur fördrivningen och kulturförstörelsen i längden drabbar alla.

– Jag vill dra uppmärksamheten till de drabbade, få dem att stanna. Annars blir världen fattigare. Jag vill också skapa förståelse för vilka människor det är som kommer till Sverige. Jag beundrar Södertälje som tagit emot dem., säger Leyla Assaf-Tengroth.

Till panelsamtalet har Bilda samlat några personer med kunskaper om situationen i såväl Mellanöstern som Sverige – bland annat några kristna personer som bor i Södertälje men har sina rötter i Irak. Temat för samtalet är ”Enfald och mångfald”.

Datum & tid: Torsdag 27 januari – kl. 18.00
Plats: Estrad i Södertälje, Campusgatan 26
Medverkande: Leyla Assaf-Tengroth, fimmakare, Bitte Hammargren, journalist Svenska Dagbladet, Håkan Sandvik, präst Svenska kyrkan, Besim Aho, ordförande i kultur- och fritidsnämnden, Södertälje kommun, representanter för kristna församlingar i Södertälje.