Bokrelease för Assyriska Kvinnoförbundets ”Assyriska Favoriter” bjöd på familjär kulturafton i Assyriska kulturföreningen i Norsborg.

Det var kallt i Assyriska kulturföreningen i Norsborg i söndags kväll. Folkkära Abboud Zazi och Ninib Ablahad Lahdo lyckades få oss varma i kläderna och med det svåra konststycket att få herrarna på första raden att ta sig av sina jackor och klappa takten till allsångsentusiasterna.

Deltagarna höll igen lite till förmån för Abboud Zazis vackra stämma under ”Grohmono o habibaydi” men när det var dags för ”Saro marli” skrålade de för full hals. Ninib Ablahad Lahdo lotsade publiken genom de sju verserna med inte mindre patos än självaste Lasse Berghagen vid Allsång på Skansen.

”Assyriska Favoriter” som innehåller texter och noter till 27 populära assyriska sånger, lekinstruktioner till 11 traditionella lekar samt dansinstruktioner till 11 danser upptagna på DVD fyller en viktig funktion framhöll ordförande Afamia Maraha i kvällens avslutande tal.

– Genom boken bevarar och utvecklar vi assyrisk kultur, samtidigt som vi visar upp den för omvärlden. Den här boken var ett första steg, dansar Maraha fram, vi hoppas det kan komma fler.

Dessförinnan hade Elias Zazi också kort berättat om det rika assyriska musikarvet och vikten av att värna om assyrisk musik, inte bara musik med text på assyriska utan även musiken som sådan.

Assyriska Kvinnoförbundets bokrelease bjöd på allt en assyrisk shahro sig bör. Utöver sången bjöd Assyrien Kulturcenters dansgrupp på en medryckande ”Yemma yemma” och i fikat fanns sötsaker med smak av Assyrien. Projektledare Kima Isskandar var nöjd där hon minglade runt i folkvimlet:

– Det är så fantastiskt att få ett så varmt mottagande efter hårt jobb med boken. Alla inblandade har gjort en fantastisk insats. Boken har fått den release den förtjänar här i kväll.

[Fotnot: ”Assyriska Favoriter” kostar 150 kr (+frakt) och beställs snabbast på info@assyrianwomen.com]