Dokumentärfilmen Defying Deletion – The fight over Iraq´s Nineveh plains berättar historien om livet för den assyriska ursprungsbefolkningen i Irak sedan invasionen 2003. Nu har filmen belönats med pris för Bästa korta dokumentär vid Michigan Independent Film Festival.

Han är bara 25 år men hans passion är tydlig – Andre Anton vill berätta för världen om det assyriska folket genom kameralinsen. För två och ett halvt år sedan tog arbetet med dokumentären Defying Deletion(fritt översatt Trotsa Utplånande, red.) fart.  Med en liten studio i Detroit som bas, en budget på i dessa sammanhang blygsamma 25 000 USD och många frivilliginsatser av arbetsteamet kunde till slut den 21 minuter långa dokumentärfilmen färdigställts.

Andre Anton har både skrivit och regisserat Defying Deletion. I dagarna visas den på olika filmfestivaler i USA. För Andre handlar det dock mer om att få visa den assyriska ursprungsbefolkningens öde i Irak som en konsekvens av det senaste Guldkriget 2003, än strålkastarljuset, publiken och stora premiärer.

Anton, som själv är assyrier och bott i Irak under ett år som barn visar i filmen bland annat hur tusentals assyrier fördrivits från sina hem sedan den amerikanskledda invasionen ägde rum och hur kidnappningar förekommer på daglig basis.

– Den handlar om mänsklighet, den handlar om ett folk som ignoreras. […] Inom tio år finns risken att de inte existerar i deras hemland, säger Andre Anton om filmen i en intervju för den amerikanska TV-kanalen FOX.

Visningarna av Defying Deletion sker än så länge på filmfestivaler. I mars 2011 gick den upp på Michigan Independent Film Festival. Där belönades dokumentären i kategorin Bästa korta dokumentär.

– Den här tillägnas alla i den assyriska ursprungsbefolkningen som har massakrerats och mördats, alla som stått upp för oss och som inte hörts. Förhoppningsvis blir den här filmen den röst som gör att de blir hörda. Den tillägnas också avlidne Dr Donny George, sa Andre Anton vid tacktalet.

Under april månad visas dokumentären på ytterligare filmfestivaler i städerna Fresno, Boston och Rochester i USA. Det är oklart om och i så fall när dokumentären Defying Deletion – The fight over Iraq´s Nineveh plains kommer till Sverige.