Ghazi Yonan, ende sonen i familjen, mördades på öppen gata i Derik, Al-Malikiye. Gärningsmännen var araber som utkrävde blodshämnd för ett brott som Ghazis pappa Isak Yonan begått 48 år tidigare, ett brott som han enligt syrisk domstol friats för.

Upprinnelsen till denna tragedi är en olyckshändelse som Gazi Yonans pappa, Isak Yonan, var inblandad i 1959, tre år innan Ghazi ens var född. Vid olyckan förlorade en man, vid namnet Berho, livet och Isak anklagades för mord. Berho, av arabiskt ursprung, tillhörde en muslimsk familj medan familjen Yonan tillhör den kristna minoriteten assyrier.

Efter 10 månaders fängelse och rättegångar fann till slut rätten Isak oskyldig till mordet och han blev frisläppt. Detta kunde aldrig Berhos familj acceptera. De hotade med att döda Isak och hela familjen Yonan om de inte betalade en viss summa, som skulle ses som en kompensation för Berhos liv. Denna kohandel är vanlig enligt muslimsk sed.

Eftersom Isak Yonan ville leva i fred och utan rädsla för sitt liv ersatte han, trots sin oskuld, Berhos familj med 120000 syriska pund, som vid den tiden motsvarade cirka 100 000 kr, och en betydlig mängd av råvaror som till exempel socker och ris. Nu var tanken att olyckan var utredd och att familjerna skulle leva i fred, så tänkte i alla fall familjen Yonan.

Fyrtioåtta år senare, 10 mars 2007, knackade en kvinna på hos en av Ghazis systrar och ställde konstiga frågor. Eftersom Ghazi inte bodde där längre fick mördarna, som tur var, inte tag på honom då. Men turen skulle inte vara längre än till kvällen, samma dag, då två okända män stoppade Ghazi på gatan och kallblodigt avrättade honom med ett antal skott på nära håll.

Den oskyldige fembarnspappan Ghazi fick lägga sitt liv till för något som varit ur världen i nästan femtio år. Hur kan detta få hända? Och varför riktades hatet mot Ghazi, som inte ens var född då olyckan inträffade? Ghazis pappa som friades från alla misstankar borde rimligtvis ha varit förövarnas mål. Varför blev det just Ghazi?

Familjen Yonan lever nu med fruktan för sina liv. De minns att Berhos familj hotade att mörda hela familjen om de inte betalade för Berhos liv. Familjen Yonan vet nu också att Berhos familj inte håller sina överenskommelser, då de mördat Ghazi trots att familjen Yonan betalat för något som de friats för i rätten.


FAKTA
—————————————————————————————–
Ghazi Yonan, ende sonen till Isak Yonan och Mariam Hanna, föddes 1962 i byn Khanik vid syrisk/irakiska gränsen. Flyttade till Derik på 70-talet. Ghazi har tre systrar Ghaziya, Jamila och Suad.

Ghazi hade varit verksam vid en skola i Derik i över 20 år. Under dessa arbetade han som lärare, rektor och sist som kassör över lagret för yrkesgymnasiet.

Ghazis föräldrar är vid liv och bor tillsammans med Ghazis fru Huda Hanna Jajo och Ghazis fem döttrar, Mary, Micheline, Migal, Assia och Julie i Derik.

malikyadilan.com