Den första april gick årets stora händelse, Assyriska Fotbollsgalan, av stapeln. Samtidigt så firades att vi i den assyriska kalendern tar klivet in i år 6761. Det fanns alltså dubbla anledningar att fira och uppslutningen bland de assyriska lagen i Sverige och deras supportrar var hög.

Det var på Torekällbergets festvåning som representanter för de assyriska lagen i Sverige samlades den första april. Syftet var att göra ett gemensamt avstamp inför den kommande säsongen. Galan sammanföll med det assyriska nyåret Ha´d nison som också firades in, så det fanns flera skäl att uppmärksamma evenemanget.

Kvällen präglades av hög uppslutning och god stämning. Josef Cacan, nyinvald styrelseledamot i AFF hade rollen som konferencier med glimten i ögat. Under den galamiddag som intogs delades utmärkelser ut till de assyriska lagen. Världens assyrier fick chansen att bekanta sig med dem lite närmare när dessa presenterades för publiken på fotbollsgalan, detta eftersom evenemanget sändes live på Suroyo TV.

Den jämna ström av supportrar från hela Europa som ringde in för att bidra ekonomiskt till utvecklingen av Assyriska FF visar hur populärt laget är i de assyriska hemmen.

Att många assyrier lever med fotbollen är ingen nyhet. Sporten berör och mångas hjärta slår lite extra för alla assyriers landslag Assyriska FF, men också för den lokala assyriska klubben. Fotbollsgalan är förutom en festlighet också ett tillfälle att fördjupa samarbetet mellan de olika assyriska klubbarna som finns i landet.

– Vi är glada över evenemanget och det är vårt mål att samarbeta så här hela tiden, sa exempelvis en representant för Assyriska BK i Göteborg och betonade att man genom fotbollsalliansen kan lyfta ungdomarna i lagen bättre.

När det gäller artisteriet hade arrangörerna satsat på ett brett spektrum. Den assyriska stjärnan Linda George höll hov med skönsång i glittrande blå klänning, rapparen Renyo Poli tog sedan vid och brände av ett par låtar som tilltalar ungdomarna. Artisten Prince of Assyria fanns också med och framförde ett par känslosamma låtar, bland dessa Love is not negotiable. Folkkära sångaren Aboud Zazi framförde bland annat vackra Mothan Bethnahrin i duett med Linda George.

En rad profiler fanns med på galan, antingen på plats eller via videohälsningar. José Morais var tränare i AFF under 2005 då laget spelade i Allsvenskan. Idag är han assisterande tränare till José Murinho i La liga-klubben Real Madrid med världsstjärnor som Cristiano Ronaldo, men han har fortfarande inte glömt sin klubb i Sverige.

– Jag tror att fotbollslagets betydelse för folket är stor på många sätt, det är livsstil, det är kultur, det är glädje, det är frihet. Till publiken vill jag säga att Assyriska är en stor klubb tack vare er alla, Gott Nytt År till alla! sa José Morais i en videohälsning.

Det är inte bara assyrier som kommit att förälska sig i AFF. Färgstarke tränaren och TV-profilen Peter Antoine fanns med på plats under galan.  Han möttes av starkt jubel när han i liveintervjun öppet deklarerade sin kärlek för laget.

– Assyriska är i mina ögon min klubb. När jag lägger mig på kvällarna är det den jag tänker på, sa Antoine som var tränare i AFF under ett par säsonger med start på slutet av 1990-talet.

Assyriska Ungdomsförbundet delar årligen ut hedersbetygelsen Årets assyrier till en person eller organisation som utmärkt sig genom sina insatser för assyrierna under året som gått. I år överlämnades utmärkelsen av ungdomsförbundets nyvalda ordförande Bethnahrin Barqasho till klubbordföranden i Assyriska FF, Nail Yoken. Bakgrunden är den viktiga roll han spelat för assyrierna under 2010.

– Jag är inte ensam om detta arbete. Jag tackar styrelsen och de som lever med oss för att de ställer upp. Tack till alla, tack Zelge, tack till alla som hjälper oss, de anställda på kansliet, vakterna, de i biljettluckorna, sa Nail Yoken ödmjukt utan att vilja utelämna någon.

Sång, intervjuer och utdelningar varvades med förinspelade sekvenser med spelare i Assyriska FF. Gemensamt för dessa var att de ofta vände sig direkt till publiken.

– Det jag vill säga till publiken är att dem är vår tolfte spelare. Det är fantastiskt när det är ett otroligt stöd här på arenan och på bortamatcherna där vi brukar ha väldigt bra med publik, men jag begär och kräver av dem att de alltid är på matcherna, fast det kan vara lite tungt ibland, vi behöver dem, så enkelt är det, sa Stefan Batan.

Den rödvita publiken på Södertälje Fotbollsarena är förtjusta i sin tränare Rikard Norling som naturligtvis var med på galan. I en intervju på plats drog han upp riktlinjerna för framtiden.

– Det finns inget annat än att vi ska försöka sträva mot Allsvenskan, sa Norling som betonade vikten av att bygga upp ett stabilt lag som sen håller.

Recensionen av galan överlämnar vi till just Rikard Norling. På fråga om evenemanget sammanfattade han kvällen och arbetet bakom kärnfullt.

– Riktigt bra jobbat, bra avstamp, kommenterade Norling.

Festen fortsatte långt efter att kameraljusen från livesändningen slocknat. Många assyrier och assyriska lag ser nu fram emot att Assyriska Fotbollsgalan blir ett årligt återkommande evenemang som befäster samarbetet mellan klubbarna.

__________________________________________________________   

ASSYRISKA FOTBOLLSGALAN KORTFAKTA
__________________________________________________________

Medverkande fotbollslag
Assyriska FF – Södertälje 
Assyriska BK – Göteborg
Assyriska IF – Norrköping
FC Assyriska – Örebro
Assyriska FF Ungdom – Södertälje
Assyriska IK – Jönköping

Huvudsamarbetspartners
Assyriska Riksförbundet i Sverige
Assyriska Ungdomsdistriktet i Stockholm
Assyriska Ungdomsförbundet 

Antal platser 
Över 300 st

Artister
Linda George
Aboud Zazi
Prince of Assyria
Renyo Poli

Världspremiär
Musikvideon för Team of my dream med AFF-spelarna

Meny
Förrätt
Aubergine Charlotte med rostad paprika, getost och basilika serverad med sötsur caponata
Varmrätt
Örtstekt kalvytterfilé med potatis- och rotfruktsgratäng, vårprimörer och kraftig rödvinssky
Efterrätt
Telgias Banana split bestående av bananparfait, chokladsås, vaniljgrädde, kanderade nötter och färska bananer.

Artikeln uppdaterades 2011-04-06