Webbtidningen The Onion lät nyligen meddela att sportdrycktillverkaren Powerade i ett pressmeddelande gjort klart att Nisroch, den forntida assyriska jordbruksguden, återuppstått ur den assyrisk-babyloniska mytologin för att tjäna som affischnamn för deras senaste sportdryck Eagle Heart X-TREME WHIRLWIND. De som väntar på att få smaka på den assyriskinspirerade sportdrycken verkar dock vänta förgäves.

Guden Nisroch, till utseendet en bevingad maskulin mansperson med örnansikte, skulle alltså bli ny marknadsföringsprofil för Powerade enligt artikeln. Bland unga assyrier i Sverige har sportdrycken redan blivit en snackis. På olika internetforum har nyheten spridit sig som en löpeld.  

– Denna dryck med dess nya X-TREME WHILRWIND! formula kommer låta atleter känna på hur det måste ha varit för Nisroch att sväva över Assyrien och tvinga ner de som vågar trotsa honom på knäna, ska det bland annat ha stått i pressmeddelandet från Powerade. En reklamfilm som avslutas med att Nisroch förstör ett gym med blixtar ska också ha funnits med som en del i lanseringen av den nya sportdrycken. 

Redan smaksättningen på drycken gav dock anledning att höja ett ögonbryn. Assyrian Blueberry står det tydligt på flaskan. De som har varit i de assyriska områdena i Mellersta Östern vet att man där är fjärran från blåbär (blueberry). Inte heller verkade pressmeddelandets beskrivning av Nisroch som en källa för styrka och trygghet för forntida assyrier stämma helt överens med gudens roll i mytologin, där han normalt förknippas med jordbruk och växtlighet. 

När Hujada.com kontaktar Peter Bodor, informationschef på Coca Cola Drycker i Sverige som distribuerar Powerade i landet, för att kontrollera uppgifterna i artikeln så känner han först inte till något om den nya drycken utan ber att få återkomma. Sen är det klara besked.

– De har hittat på en produkt som inte finns eller som kommer att finnas i vårt sortiment, säger Peter Bodor. 

Det visar sig alltså att det hela rör sig om en påhittad nyhet. The Onion är en ambitiös webbtidning som ser var dag som den första april. Inför Olympiska spelen i Vancuver publicerade samma tidning exempelvis en artikel om att en snöplogare skottat bort all snö och att OS av den anledningen var tvungna att ställas in. När Hujada.com kontaktar The Onion med anledning av Poweradeartikeln bekräftar även dem att artikeln är påhittad.

– Berättelsen är en satirisk artikel och inte baserad på ett faktiskt marknadbeslut, säger Kate Palmer på The Onion.

 – Det hade kanske blivit en succé om det varit på riktigt, säger Peter Bodor på Coca Cola Drycker och redaktionen på Hujada.com kan inte annat än att hålla med. Nog var det allt en välformulerad artikel i The Onion och en läckert gjord bild på flaskan men ingen bör alltså hålla andan i väntan på den assyriskinspirerade sportdrycken från Powerade.