Den assyriske journalisten Usama Adwar Mousa arresterades under onsdagen av den syriska underrättelsetjänsten. Bakgrunden till gripandet är en artikel där Mousa bland annat kritiserar bristen på el och energimedel i landet.

Usama Adwar Mousa greps i staden Hassake i nordöstra Syrien. Därifrån fördes han till staden Qamishli för att på torsdagen föras till Damaskus för fortsatta förhör.

Moussa är 31 år gammal, gift och arbetar som lärare i engelska. Vid sidan av sitt arbete skriver han artiklar och krönikor i olika tidningar. Han är även aktiv medlem i Assyriska Demokratiska Organisationen, ADO, och har under en lång tid engagerat sig i människorättsfrågor i Syrien.

ADO har i ett pressmeddelande som hujada.com tagit del av fördömt gripandet och kräver att han släpps fri omedelbart.

”Vi kräver att de syriska myndigheterna frisläpper Usama Mousa samt  Damaskusdeklarationens representanter som gripits under den senaste tiden”, skriver ADO i sitt pressmeddelande. 

ADO menar istället att de syriska myndigheterna istället bör ta reformsteg som leder till ett bättre politiskt klimat och som i sin tur kan leda till framsteg och demokrati i Syrien.

Sait Yildiz, ordförande för ADO:s svenska sektion, fördömer gripandet och kräver att samtliga politiska fångar i Syrien släpps omedelbart.

– På senare tid har flera framträdande personer ur Damaskusdeklarationen gripits. Eftersom ADO ingår i sammanslutningen är det inget undantag att även medlemmar från ADO grips, säger Yildiz.